Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Trans Προσωπικότητες
Lynn Conway


 The%20Gambia Flag  Ηνωμένες Πολιτείες : Τετάρτη , 11 Μαρτίου 2009


( Τελευταία ενημέρωση: 11/03/2009 19:06 )Lynn Conway : A Transgender Crusader.

Lynn Conway : Μια Transsexual «σταυροφόρος»
 

 

Η Lynn Conway υπήρξε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών, διαφυλική γυναίκα και αγωνίστρια για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων.

Γεννήθηκε το 1938 και μεγάλωσε στο White Plains, της Νέας Υόρκης. Συνεσταλμένη και ντροπαλή σαν παιδί, την συνέπαιρνε η ενασχόληση με την αστρονομία (μικρή ακόμη, είχε κατασκευάσει ένα κάτοπτρο τηλεσκοπίου 6 ιντσών), ενώ τα κατάφερνε στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες.

Το 1955 εγγράφεται στο ΜΙΤ και οι επιδόσεις της πολύ καλές. Κατά τη διετία 1957-58 έκανε προσπάθειες επέμβασης επαναπροσδιορισμού φύλου, όμως εκείνα τα χρόνια ήταν ακόμη οι επεμβάσεις αυτές αρκετά δύσκολες και δεν τα είχε καταφέρει. Είναι η περίοδος που εγκαταλείπει το ΜΙΤ σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως τεχνικός ηλεκτρονικών για αρκετά χρόνια, θα επιστρέψει όμως στις σπουδές της και το 1962 και 1963 θα πάρει το πτυχίο και το μεταπτυχιακό της.

 

Η Conway ήταν ένα από τα μυαλά που ανακάλυψε η IBM Research στο Yorktown Heights, της Νέας Υόρκης, όπου εργάστηκε από το 1964. Επελέγη για το αρχιτεκτονικό τμήμα όπου της είχε ανατεθεί η κατασκευή ενός σούπερ-κομπιούτερ - συνεργαζόταν μαζί με σπουδαίους, πρωτοπόρους επιστήμονες όπως οι John Cocke, Herbert Schorr, Ed Sussenguth, Fran Allen.

Λίγο αργότερα θα ακούσει για τον γιατρό Harry Benjamin, ειδικό τότε στις επεμβάσεις φύλου και θα τον αναζητήσει. Το όνειρο της επέμβασης θα ήταν πια για κείνη πιο κοντά.

Ωστόσο, πριν αποφασίσει ότι θέλει να κάνει επέμβαση είχε παντρευτεί και είχε ήδη αποκτήσει δύο παιδιά. Και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, λόγω της τότε νομοθεσίας, όταν έκανε την επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου, ως γυναίκα πια δεν μπορούσε να έχει την επιμέλεια των παιδιών της.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτές οι δυσκολίες. Όταν το 1968 απεκάλυψε στην IBM την διαφυλικότητά της και ότι προχωρά στην επέμβαση, απολύθηκε.

Βρίσκει το κουράγιο, στηρίζεται στα πόδια της και στα τέλη του 1968, αφότου είχε κάνει την επέμβαση, καταφέρνει και βρίσκει εργασία στην Computer Applications, Inc. ως προγραμματίστρια και αργότερα στην Memorex μεταξύ των ετών 1969-1972 ως σχεδιάστρια ψηφιακών συστημάτων και αρχιτέκτων υπολογιστών.

Το 1973 θα εργαστεί στην Xerox PARC και το 1978 θα επιστρέψει στο ΜΙΤ, ως βοηθός καθηγητού πλέον και με το θηλυκό της ονοματεπώνυμο και από το 1985 έως και το 1998 που παραιτήθηκε εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ως καθηγήτρια επιστήμης υπολογιστών.

Λίγο αφότου παραιτήθηκε αποφασίζει να επικοινωνήσει προς τα έξω της ιστορία της απόλυσής της από την IBM και να κάνει το δικό της "coming out". Ήδη τότε ζούσε με τον επί 15 χρόνια σύντροφό της Charly, ο οποίος βέβαια γνώριζε όλη την ιστορία της και την ενθάρυνε να την αποκαλύψει. Υπήρξαν τότε εκτενή δημοσιεύματα στο Scientific American και στους Los Angeles Times.

Η αποκάλυψη της ιστορίας της, όχι μόνο της έφερε την αναγνώριση που ήθελε ως τρανς γυναίκα, εκτός από επιστήμων, αλλά μετά από 15 χρόνια κατάφερε να δεί τις κόρες της για πρώτη φορά. Ανακάλυψε μάλιστα ότι ήταν ήδη γιαγιά.
 


Μετά την δημοσιοποίηση της προσωπικής ιστορίας της, ασχολήθηκε με τον ακτιβισμό για την προστασία των δικαιωμάτων των διαφυλικών ατόμων. Στάθηκε κοντά με έμμεσο ή άμεσο τρόπο σε πολλά διαφυλικά άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ρεπορτάζ για την Lynn Conway, από την δημοσιογράφο Chagmion Antoine του LogoTV:Η ιστοσελίδα της στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν:
http://ai.eecs.umich.edu/people/conway/

και στο ILGA
http://trans.ilga.org/trans/welcome_to_the_ilga_trans_secretariat/trans_zone/personalities/lynn_conway.


[πληροφορίες από την wikipedia και το 365gay.com. ομολογώ ότι όταν κάνω κάποιο ποστ για ανθρώπους που κάνουν πραγματικά περίφανη την λοαδ κοινότητα που υπάρχουν χαίρομαι ιδιαίτερα. ειδικά για ανθρώπους σαν την κυρία conway που παρατηρώ, έχει ακριβώς την ηλικία της μητέρας μου -κι όμως είναι ακόμη ενεργή-crusader. την ευχαριστούμε.]


 
Πηγή : http://www.grsamsa.blogspot.com/  

******************************************************************

Sylvia Rivera


Σαν Σήμερα - LGBT People in HIstory

Sylvia Rivera - Σίλβια Ριβέρα

 Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008


( Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2008 1:03:07 πμ )
Η Σίλβια Ριβέρα υπήρξε θρυλική αγωνίστρια στον αγώνα για τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων, σύμβολο μαχητικότητας στον χώρο των τρανσέξουαλ και βετεράνος αγωνίστρια των Stonewall Riots. Είναι σίγουρα από τους ανθρώπους που το σύγχρονο κίνημα απελευθέρωσης λοατ δικαιωμάτων, οφείλει πολλά. Πράγματι, η Σύλβια Ριβέρα, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στον τρανσέξουαλ, αλλά και γκέι ακτιβισμό, ακούραστα. Παράλληλα, η ίδια αντιμετώπισε την τρανσφυλοφοβία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και μέσα από την λοατ κοινότητα.

Γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου του 1951 και το πλήρες (άρρεν) όνομα ήταν Ρέι Ριβέρα Μεντόζα. Στα έντεκά της χρόνια εγκατέλειψε το σπίτι της και πήγε στη Νέα Υόρκη, όπου άρχισε να εμφανίζεται ως ντραγκ κουήν στην Τάιμς Σκουέρ και από μικρή έκανε πορνεία. Κατά τη δεκαετία του ’60 κατάφερε να επιβιώσει στους δρόμους της Νέας Υόρκης, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τι σημαίνει κίνδυνος και βιώνοντας την κοινωνική αδικία.

Στις 27 Ιουνίου του 1969 ήταν από τις πρώτες που βρέθηκαν μέσα στο πλήθος που είχε μαζευτεί έξω από το Στόνγουωλ Ινν όταν διαδόθηκε ότι η αστυνομία, για ακόμη μία φορά είχε επέμβει. Εκείνη ήταν η πρώτη που πέταξε την πρώτη μολότωφ και η φωτιά άναψε. Την ακολούθησαν και οι υπόλοιποι με ότι έβρισκαν μπροστά τους – το Στόνγουωλ είχε μπει πια στην ιστορία.

Το 1970 θα συμμετάσχει ενεργά στην Gay Activists Alliance (GAA) και θα εργαστεί με θέρμη για να περάσει στη Νέα Υόρκη νόμος κατά των διακρίσεων. Συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας όταν προσπάθησε να μπει στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης παρά την απαγόρευση από αστυνομική δύναμη, διεκδικώντας να μιλήσει για τον νέο νόμο. Παρά την επιμονή της Ριβέρα, αλλά και άλλων τρανσέξουαλ, η GAA αποφασίζει να μην συμπεριλάβει στις προτάσεις της για τον νέο νόμο, τα διαφυλικά άτομα, με την δικαιολογία ότι έτσι ο νόμος θα μπορούσε να περάσει πιο εύκολα.

Η Ριβέρα σοκαρίστηκε και απογοητεύτηκε από την απόφαση της ίδιας της οργάνωσής της. Ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα ότι το τότε γκέι κίνημα στην ουσία ήθελε να απορρίψει από τους κόλπους του τις τρασνέξουαλ και τις ντραγκ κουήν.

Μην έχοντας πια την ψευδαίσθηση ότι το γκέι κίνημα θα υποστήριζε τα διαφυλικά άτομα, το 1970, μαζί με την Marsha P. Johnson, ίδρυσε την ομάδα Street Transvestite Action Revolutionaries (S.T.A.R.) – Επαναστατική Δράση Δρόμου Τραβεστί. Ο σκοπός της ομάδας ήταν η κοινωνική δράση για τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ώστε να δημιουργηθεί στο East Village, οικία που θα μπορούσε να παράσχει βοήθεια στα τρανσέξουαλ άτομα που ήταν αβοήθητα κάτω από την ομπρέλα της S.T.A.R. Πράγματι τα κατάφερε, όμως τελικά η οικία αυτή μπόρεσε να λειτουργήσει μόνο δύο χρόνια λόγω των οικονομικών δυσκολιών. Ωστόσο όμως η κίνησή της αυτή θεωρείται ιστορικά ιδιαίτερα σημαντική, γιατί αποτέλεσε το πρότυπο δημιουργίας άλλων τέτοιων ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν στο μέλλον για την προστασία των διαφυλικών ατόμων που ήταν άπορα.

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 θα ενεργοποιηθεί ακόμη περισσότερο στον glbtq ακτιβισμό. Παράλληλα, ζει στο Tarrytown της Νέας Υόρκης και εργάζεται στην Marriott Corporation ως μάνατζερ σίτισης έως τις αρχές του 1990, όταν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με συναδέλφους της.

Θα επιστρέψει στην Νέα Υόρκη, μη έχοντας χρήματα ούτε για το νοίκι της. Για αρκετά χρόνια θα ζει άπορη στην Christopher Street και στις προβλήτες και το 1997 θα καταφέρει να πάει στο Transy House Collective στο Park Slope του Μπρούκλιν. Αυτό το ίδρυμα είχε ιδρυθεί για την προστασία των διαφυλικών ατόμων, στα πρότυπα αυτού που είχε εκείνη ιδρύσει με την S.T.A.R. στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Εκεί μπόρεσε να βρει γαλήνη, και εκτός από την βοήθεια που μπόρεσε να βρει η ίδια, εργαζόταν και αυτή για να παράσχει υποστήριξη στα διαφυλικά άτομα που κατέφευγαν εκεί.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ξανασηκώνεται στα πόδια της, και ασχολείται ξανά με τον ακτιβισμό. Το 2000 μαζί με άλλες τρανσέξουαλ επανα-ιδρύει τις S.T.A.R. και κάτω από την καθοδήγησή της η S.T.A.R. κατάφερε να πιέσει την Human Rights Campaign ώστε να συμπεριλάβει στις διεκδικήσεις το ζήτημα της ταυτότητας φύλου καθώς και να συμπεριληφθούν τα διαφυλικά άτομα σε νόμο κατά των διακρίσεων.

Από αρκετά μικρή η Ριβέρα, είχε καρκίνο στο ήπαρ. Αυτό επιρέαζε την ενεργητικότητά της, όμως εκείνη ήταν ακούραστη αγωνίστρια. Ακόμη και μέσα από το νοσοκομείο, μετά το 2000 εργαζόταν για τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων. Λίγες ώρες προτού αφήσει την τελευταία της πνοή, στις 19 Φεβρουαρίου του 2002, στο St. Vincent's Hospital, στο Γκρίνγουϊτς Βίλιτζ, η Σίλβια Ριβέρα είχε συνάντηση με ηγετικά στελέχη του γκέι κινήματος της Νέας Υόρκης προσπαθώντας να τους πείσει για τα πιστεύω της.

Στην μνήμη πολλών είχε μείνει από τη φράση: “I’m not missing a minute of this, it’s the revolution.”

Τιμώντας την, η συμβολή των γωνιών Christopher και Hudson, ονομάστηκε "Rivera Way", το 2005, δύο μόλις στενά από το Στόουνγουωλ Ινν.

Επίσης λίγο μετά το θάνατό της, ιδρύθηκε το Sylvia Rivera Law Project (Αύγουστος 2002) από έναν εισαγγελέα και την τρανσέξουαλ ακτιβίστρια Dean Spade. Σκοπός η υποστήριξη των διαφυλικών ατόμων, νομική και ηθική, και όπως περιγράφεται στην ιδρυτική πράξη «σκοπός είναι η εγγύηση της ελευθερίας στον αυτο-προσδιορισμό, στην ελευθερία επιλογής κοινωνικού φύλου, έκφρασης, υπεράσπισης από τις διακρίσεις και τη βία».

Βιβλιογραφία

- Duberman, Martin. Stonewall. New York: Penguin, 1993.
- Marcus, Eric. Making Gay History: The Half-Century Fight for Lesbian and Gay Equal Rights. Rev. ed. New York: Perennial, 2002.

Πηγή: Glbtq.Com

Ακολουθεί ντοκυμαντέρ 26 λεπτών πάνω στη ζωή και τη δράση της Σύλβια Ριβέρα.

Αξίζει πραγματικά να το δείτε.


Sylvia-RiveraΜετάφραση : Θάνος Βέσσης

Επιμέλεια : Μαρίνα Γαλανού

Πηγή : Πολύχρωμος Πλανήτης  - 2/07/2008    


******************************************************************
πατήστε για μεγέθυνση
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω