Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
13 Φεβρουαρίου - Τζέιμς Μπαρ ( James Fugaté )


Σαν Σήμερα
13 Φεβρουαρίου

LGBT People in History

Τζέιμς Μπαρ   Τζέιμς Μπαρ    (James Fugaté)


*

Ο James Fugaté δημοσίευσε το μυθιστόρημα Quatrefoil και άλλα έργα κάτω από το ψευδώνυμο Τζέιμς Μπαρ, ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποίησε επίσης και για την ακτιβιστική του δραστηριότητα στο πρώιμο ομοφυλοφιλικό κίνημα της δεκαετίας του ?50.


Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1922 στον αμερικανικό νότο. Η μητέρα του πέθανε από λοχαίο πυρετό, ενώ ποτέ δε γνώρισε τον πατέρα του. Όλα αυτά θα σημαδέψουν την παιδική του ηλικία, παρά του ότι αργότερα υιοθετήθηκε από μία ευκατάστατη οικογένεια που του έδωσε την αναγκαία φροντίδα και του έδωσε καλή εκπαίδευση.

Η πιο γνωστή δουλειά του, το μυθιστόρημα Quatrefoil (1950), είναι βασισμένο στις εμπειρίες του στο αμερικανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, ενώ πρωταγωνιστής ήταν ένας συμφοιτητής του - σύντροφος σε αδελφότητα - με τον οποίο πρωτο-έκανε σεξ.

Μετά τον πόλεμο επέστρεψε στο πανεπιστήμιο, όπου έκανε σπουδές επαγγελματικής γραφής, μετά όμως από δύο εξάμηνα, όταν έγραψε το στόρυ για μία τηλεοπτική διαφήμιση και κέρδισε αρκετά χρήματα, αφοσιώθηκε στη συγγραφή του Quatrefoil που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Greenberg, ο οποίος εκείνη την εποχή προσπαθούσε να πλησιάσει το γκέι κοινό, οι οποίο βρίσκονταν περιθωριοποιημένοι μέσα στο ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής που διαπνέονταν από τον Μακαρθισμό.

Τ0 1977, ο κριτικός λογοτεχνίας Roger Austen, αποτιμώντας το έργο μέσα από μία γκέι οπτική γράφει ανάμεσα στ? άλλα «Το Quatrefoil του Τζέιμς Μπαρ είναι από τα πλέον εμπνευσμένα σύγχρονα γκέι μυθιστορήματα».

Το επόμενό του βιβλίο εκδόθηκε το 1951 με τον τίτλο Derricks, και ήταν συλλογή διηγημάτων. Την ίδια χρονιά ο Μπαρ μετακόμισε στο Λος ¶ντζελες με σκοπό να συνεργαστεί με κινηματογραφικές εταιρείες για τη συγγραφή σεναρίων, την επόμενη χρονιά όμως, κατατάσσεται εθελοντικά στο αμερικανικό ναυτικό και υπηρέτησε στη βάση της Αλάσκας.

Ο ανώτεροί του μαθαίνουν ότι είναι ο συγγραφέας του Quatrefoil και τον οδηγούν σε 8-μηνη ανάκριση που είχε ως αποτέλεσμα την ατιμωτική αποστράτευσή του. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Μπαρ να πολιτικοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί στο τότε πρώιμο ομοφυλοφιλικό κίνημα (homophile movement, όπως ονομαζόταν τότε).

Έτσι βρέθηκε σε επαφή με τη συντακτική ομάδα του γκέι περιοδικού One Magazine στο Λος ¶ντζελες την πρώτη χρονιά της έκδοσής του, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ένα διήγημά του με τίτλο "Death in a Royal Family."

Τον χειμώνα όμως του '53-'54, επέστρεψε στην οικογένειά του στο Κάνσας, όπου εργάστηκε ως ανειδίκευτος εργάτης σε πετρελαιοπηγή, συνέχισε όμως να στέλνει διηγήματα στο One Magazine, καθώς και στο αυστριακό γκέι περιοδικό Der Kreis, το οποίο άρχισε να δημοσιεύει και αγγλόφωνα άρθρα και διηγήματα το 1952. Επίσης δημοσίευσε άρθρο στο πρώτο τεύχος του γκέι περιοδικού Mattachine Review, το 1955, με τίτλος "Facing Friends in a Small Town", ενώ μετά το 1955, του δόθηκε μόνιμη στήλη παρουσίασης βιβλίων στο One Magazine. Την ίδια χρονιά, εκδίδει το Game of Fools, θεατρικό.

Το 1960 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη και επανεκδίδει το Quatrefoil και λίγο αργότερα το δεύτερό του μυθιστόρημα με τίτλο The Occasional Man, ενώ τον ίδιο χρόνο επιστρέφει στην οικογένειά του στο Κάνσας και εργάζεται σε τοπική εφημερίδα ως ρεπόρτερ και φωτογράφος. Συνθλιμμένος όμως από το θάνατο της μητέρας του το 1970 επιστρέφει στη Νέα Υόρκη.

Πέθανε στις 28 Μαρτίου του 1995 στο Claremore της Οκλαχόμα.

Βιβλιογραφία

- Austen, Roger. Playing the Game: The Homosexual Novel in America. Indianapolis: Bobbs-Merrill, 1977.
- Barr, James. "James Barr: Warts and All." Three-page typescript, 1990.
- _____. Quatrefoil. With a new epilogue by the author. Boston: Alyson Publications, 1991.
- Kennedy, Hubert. "Quatrefoil Broke New Ground." The Harvard Gay & Lesbian Review 3(1) (1996): 22-24.
- _____. A Touch of Royalty: Gay Author James Barr. San Francisco: Peremptory Publications Ebook, 2002. home.pacbell.net/hubertk/.LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET      με πληροφορίες από   Glbtq.Com

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω