Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
3 Μαρτίου - Τζέιμς Μέριλ - Merrill, James (1926-1995)


Σαν Σήμερα
3 Μαρτίου

LGBT People in History

Τζέιμς Μέριλ  
Merrill, James    (1926-1995)Φωτογραφία του Τζ. Μέριλ από τον Στάθη Ορφανό.  


*

Ο Τζέιμς Μέριλ υπήρξε σημαντικός γκέι συγγραφέας – πολλοί θεωρούν ό,τι το βάρος της γραφής του εντοπίζεται στην ενσυνείδητη χρήση της εμπειρίας ως καύσιμο για την ποίησή του.

Γεννήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1925, γιός του χρηματιστή Τσάρλς Μέριλ, ιδρυτή της Μέριλ Λυντς και της Έλεν Ίλγκραμ – έζησε μια ζωή αρκετά εύπορη και άνετη. Η πρωσσο-αγγλίδα τροφός του, της οποίας η αδερφή υπήρξε διακοσμήτρια της βασιλομήτωρος του Βελγίου, τον δίδαξε γερμανικά και γαλλικά.

Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν σε ηλικία δώδεκα ετών και η τροφός του έφυγε. Όταν ο Μέριλ ήταν έφηβος στο σχολείο του, ο πατέρας του σύλλεξε κάποια απ’ τα πρώτα ποιήματα και διηγήματά του και τα έκδωσε με τον τίτλο «Jim’s Book».


Αφότου αποφοίτησε από την Σχολή Λόρενσβιλ, εγγράφηκε στο Κολέγιο Άμχερστ, διέκοψε όμως για να υπηρετήσει στον στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά αποφοίτησε από το Κολέγιο το 1947 και τέσσερα χρόνια αργότερα έκδωσε το βιβλίο του «First Poems». Έζησε στο Στόνιγκτον του Κοννέκτικατ, στην Γουάτερ Στρητ και περνούσε το μισό του κάθε χρόνου στην Ελλάδα, έως το 1979. Μέχρι το θάνατό του μοιράστηκε μεταξύ του Στόνιγκτον και του Κή Γουέστ, όπου ο σύντροφός του Ντέηβηντ Τζάκσον διατηρούσε κατοικία.

Η ομοερωτική θεματική συναντάται από την πρώιμη ποίηση του Μέριλ, ωστόσο σε αρκετά ποίηματά του βρίσκεται με υπόγειο τρόπο σε μεταφορές, όπως στο «Renewal», ένα μικρό λυρικό κομμάτι που περιέχεται στο βιβλίο του «The Country of a Thousand Years of Peace (1959)». Επειδή ο Μέριλ προτίμησε να κρατήσει με διακριτικό τρόπο κρυφή την σεξουαλικότητά του, η κατανόηση της ποίησής του χρειάζεται υπερβάλλουσα αποκωδικοποίηση: οποιοσδήποτε γνωρίζει την προσωπικότητα Μέριλ, μπορεί να καταλάβει τον προσωπικό χαρακτήρα της ποίησής του. Επί παραδείγματι, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ανομολόγητο της σχέσης του με τον Τζάκσον, τόσο πρώιμα όσο στο "David's Night in Veliès," ένα λυρικό κομμάτι που περιέχεται στο «The Fire Screen» (1969).

Τα πιο αξιανάγνωστα βιβλία του Μέριλ είναι η τριλογία του, στην οποία ο Τζάκσον εμφανίζεται ως ενδιάμεσος με την χρήση πνευματιστικής δέλτου, σε μία συναρπαστική μεταφορά εξόδου στο μεταφυσικό. Η επίκληση δύο νεκρών ποιητών (Ώιντεν, Γέητς), οι τέσσερις αρχάγγελοι, είναι ανάμικτες φιγούρες από το παρελθόν του Μέριλ.

Τα πειράματα με την πνευματιστική δέλτο ξεκινούν στις 23 Αυγούστου του 1955, μαζί με την σύζυγο του Τζάκσον, Ντόρις – τότε μέσα σε μια εβδομάδα ο Μέριλ είχε συνθέσει το "Voices from the Other World," το πρώτο απ’ τα ποίηματά του χρησιμοποιώντας αυτές τις εμπειρίες. Το πρώτο μέρος της τριλογίας εκδόθηκε υπό τον τίτλο «The Book of Ephraim» στο Divine Comedies.Το «Mirabell: Books of Number» ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα, και το «Scripts for the Pageant» εκδόθηκε το 1980.

Το τρίτο σε συνδυασμό με το «The Changing Light at Sandover» (1982), με τον τίτλο, "The Higher Keys," στο οποίο 26 πνεύματα επιστρέφουν για μία τελευταία επίσκεψη.

Επιπλέον εκτός των τόμων ποίησής του, ο Μέριλ εξέδωσε δύο νουβέλες. Το «The Seraglio» (1957), στο οποίο ένας νεαρός ονόματι Φράνσις, προς απογοήτευση του πατρός του, δεν ελκύεται από τις γυναίκες – σε μία αποτρόπαια σκηνή, ο Φράνσις μπερδεμένος με την ταυτότητά του, προσπαθεί να ευνουχίσει τον εαυτό του.

Θα ακολουθήσει το «The (Diblos) Notebook» (1965), εντελώς διαφορετικού στυλ, με πειραματική γραφή. Στυλιζαρισμένο ως ημερολόγιο, στο μυθιστόρημα αποπειράται την εξομοίωση της πράξης της γραφής, εφαρμόζοντας ψευδο-πλοκή, μετατόπιση της θεώρησης.


LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET      με πληροφορίες από   Glbtq.Com

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω