Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
4 Μαρτίου - Τζιν Ο’ Λίρι - O'Leary, Jean (1948-2005)


Σαν Σήμερα
4 Μαρτίου

LGBT People in History

Τζιν Ο’ Λίρι  
O'Leary, Jean     (1948-2005)H Τζιν Ο’ Λίρι.  


*

Η Τζιν Ο’ Λίρι αφιέρωσε όλη της την ζωή στον ενεργό ακτιβισμό για τα γκέι και λεσβιακά δικαιώματα. Μέσα από τη δουλειά της στα κοινωνικά και πολιτικά φόρα που συμμετείχε ο σκοπός της ήταν να κάνει τους ομοφυλόφιλους και διαφυλικούς άντρες και γυναίκες περισσότερο ορατούς και τις διεκδικήσεις τους διατυπωμένες και σαφείς.

Η Ο’ Λίρι γεννήθηκε σε μία καθολική οικογένεια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης στις 4 Μαρτίου του 1948, μεγάλωσε όμως στο Κλήβελαντ του Οχάιο, όπου παρακολούθησε καθολικό σχολείο.


Η εμφάνισή της ήταν από μικρή ανδροπρεπής και συμμετείχε ως έφηβη σε σχολική μπάντα παίζοντας κρουστά. Ωστόσο η ζωή των ροκ γκρουπ δεν την άγγιξε στην προσωπική της ζωή, αυτό που την ενδιέφερε ήταν η προσφορά στον άνθρωπο. Συμμετείχε στην Sisters of the Holy Humility of Mary, που προσέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και υπηρεσίες νοσηλευτικής, αφότου τελείωσε το σχολείο της το 1966.

Ως τελειόφοιτη κατάλαβε τον σεξουαλικό προσανατολισμό της, ωστόσο είχε ακόμη δυσκολία να εκφράσει ανοικτά την έλξη που ένοιωθε για άλλες γυναίκες. Κατά τα εφηβικά της χρόνια έβγαινε ραντεβού με αγόρια, διαβάζοντας όμως θρησκευτικά και φιλοσοφικά βιβλία, ένιωθε μέσα της ένα βαθιά θρησκευτικό αίσθημα και μια ανάγκη να γίνει καλόγρια.

Έτσι αποφασίζει να ακολουθήσει το ένστικτό της. Πράγματι γίνεται καλόγρια και εκεί ζώντας σε μια γυναικεία κοινότητα, αρχίζει να ανακαλύπτει την σεξουαλικότητά της και κάνει την πρώτη της σχέση.

Φοβήθηκε ότι αν ανακάλυπταν την λεσβιακή της τάση ίσως να την έδιωχναν από την αδελφότητα που συμμετείχε, όταν όμως αποφάσισε να μιλήσει σε γεροντότερες καλόγριες και στον ψυχίατρο κληρικό, εκείνοι έδειξαν πολύ μικρό ενδιαφέρον γι’ αυτό.

Έτσι μετά από πέντε χρόνια καλόγρια αποφασίζει να εγκαταλείψει την αδελφότητα το 1971 και να ανοίξει τα φτερά της στον έξω κόσμο. Είχε πάρει ήδη το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο του Κλήβελαντ και μετά όλων αυτών μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και έκανε μεταπτυχιακό στο μάνατζμεντ στο Yeshiva University.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συγκατοίκησε με έναν φίλο της γκέι ο οποίος ήταν ακτιβιστής και την έφερε στους κύκλους του εκκολαπτόμενου τότε, γκέι κινήματος. Σύντομα έγινε μέλος της οργάνωσης Gay Activists Alliance (GAA).

Συμμετέχοντας στην GAA, διαπιστώνει ότι η φωνή των ομοφυλόφιλων γυναικών ήταν πολύ ασθενής και δυσανασχέτησε με το γεγονός ότι οι λεσβίες δεν είχαν καμμία συμμετοχή στις ηγετικές θέσεις. Έτσι μαζί με άλλες γυναίκες εγκαταλείπει την GAA και ιδρύουν την Lesbian Feminist Liberation (LFL) το 1973.

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που οι γυναίκες ήρθαν σε ρήξη με τους άντρες στο γκέι κίνημα ήταν η συμμετοχή των διαφυλικών (τρανσέξουαλ) στις παρελάσεις περηφάνειας. Οι γυναίκες θεώρησαν ότι οι διαφυλικές γυναίκες είναι κακέκτυπο του γυναικείου φύλου και το εξευτελίζουν με αυτό τον τρόπο, συνεπώς δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν στις τάξεις τους. Η ίδια η Ο’ Λίρι δε, υποστήριξε ότι οι τραβεστί με την προκλητική τους στάση ήταν εμπόδιο στον αγώνα των γυναικών και θα έπρεπε να αποκλειστούν, παρ’ ότι οι τραβεστί ήταν από τις πιο δυναμικές παρουσίες της του Στόουνγωλ.

Λίγο πιο πριν, όταν η Ο’ Λίρι εγκατέλειψε την GAA, το ίδιο έκανε και ο τότε Πρόεδρος Bruce Voeller ο οποίος διαχώρισε τη θέση του και λίγο αργότερα ίδρυσε την National Gay Task Force (NGTF) η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε National Gay and Lesbian Task Force το 1986. Η NGTF ασχολήθηκε με πληθώρα γκέι και λεσβιακών θεμάτων, όπως τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας καθώς και τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων αντρών και γυναικών σε φιλμ και τηλεοπτικών σόου.

Η Ο’ Λίρι άρχισε να εργάζεται ξανά μαζί με τον Voeller το 1975 και το 1976 η Ο’ Λίρι γίνεται μετά από σύστασή της συν-διευθύνων στέλεχος της οργάνωσης, γεγονός που έφερε κάποια ηρεμία στην τεταμένη σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων αντρών και ομοφυλόφιλων γυναικών.

Το θέμα της ορατότητας των γκέι και των λεσβιών ήταν αυτό που κυρίως απασχολούσε την Ο’ Λίρι και συνεργαζόμενη με τους Midge Costanza και Virginia Apuzzo ώστε να φέρει στο προσκήνιο τα θέματα της λοατ ατζέντας στην πολιτική πλατφόρμα του Δημοκρατικού Κόμματος. Πράγματι, όταν ο Τζίμι Κάρτερ κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών και ήρθε στην εξουσία, προσέλαβε τον Costanza βοηθό του. Αυτό το είδε η Ο’ Λίρι, ως μία ευκαιρία.

Έτσι λίγο μετά την εκλογή του Κάρτερ, η Ο’ Λίρι ζήτησε από τον Costanza να κανονίσει συνάντηση κατά την οποία εκπρόσωποι του γραφείου του Προέδρου θα μιλούσαν με τα ηγετικά στελέχη του γκέι κινήματα για θέματα του λοατ χώρου. Πράγματι το ραντεβού έγινε τον Μάρτιο του 1977, στο οποίο συμμετείχαν μαζί με την Ο’ Λίρι και τον Costanza και άλλοι δώδεκα ακτιβιστές, ανάμεσά τους οι Frank Kameny, Charlotte Bunch, και Troy Perry. Το αντικείμενο των συνομιλιών τους ήταν θέματα ασφάλειας υγείας, οι γκέι και οι λεσβίες στον στρατό και οι νόμοι και πολιτικές κατά των διακρίσεων.

Μάλιστα μετά απ’ αυτή την ιστορική συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Costanza κανόνισε σε συνεργασία με την Ο’ Λίρι και τον Voeller να συνεχιστούν οι συνομιλίες με αρμόδια ομοσπονδιακά τμήματα.

Η κύρια επιδίωξη της Ο’ Λίρι εργαζόμενη στην NGTF ήταν η κατάργηση των νόμων που καθιστούσαν την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα στις πολιτείες που εξακολουθούσαν να ισχύουν. Επίσης μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της NGTF ήταν η καμπάνια προς την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Εταιρεία που είχε ως αποτέλεσμα την διαγραφή της ομοφυλοφιλίας από τον κατάλογο των ψυχιατρικών ασθενειών.

Μετά από πέντε χρόνια εργασίας της στην NGTF, η Ο’ Λίρι την εγκατέλειψε και ανέλαβε ηγετική θέση στην National Gay Rights Advocates (NGRA) το 1981. Μία από τις προτεραιότητες της NGRA ήταν η νομική κάλυψη γκέι και λεσβιών που υφίσταντο διακρίσεις καθώς και των οροθετικών. Η ακτιβιστική της δράση ήταν πλούσια έως και τον θάνατό της στις 4 Ιουνίου του 2005. Σε όλα αυτά τα χρόνια συμβίωσε με την σύντροφό της Lisa Phelps.

Βιβλιογραφία

- Clendinen, Dudley, and Adam Nagourney. Out for Good: The Struggle to Build a Gay Rights Movement in America. New York: Simon & Schuster, 1999.
- Marcus, Eric. "The Ex-Nun--Jean O'Leary." Making History: The Struggle for Gay and Lesbian Equal Rights 1945-1990: An Oral History. New York: HarperCollins, 1992. 261-73.
- O'Leary, Jean. "God Was an Innocent Bystander." Lesbian Nuns: Breaking Silence. Rosemary Curb and Nancy Manahan, eds. New York: Warner Books, 1985. 201-10.
- Perry, Troy D., and Thomas L.P. Swicegood. "Sister Jean and the Lavender Dinosaur." Profiles in Gay & Lesbian Courage. New York: St. Martin's Press, 1991. 97-122.


LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET      με πληροφορίες από   Glbtq.Com

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω