Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
7 Μαρτίου - Μπρετ Ιστον Ελις


Σαν Σήμερα
7 Μαρτίου

LGBT People in History

Μπρετ Ιστον Ελις    *   


*

«Ολα τα βιβλία ενδιαφέρονται για τα ίδια ακριβώς πράγματα και εγώ αρέσκομαι να περιγράφω τον κόσμο μέσα στον οποίο υπάρχουν αυτά τα πράγματα» υποστηρίζει ο Μπρετ Ιστον Ελις και συμπληρώνει: «Ποια είναι τα συστατικά αυτού του κόσμου; Μα φυσικά η ρηχότητα, το μάταιο, ο ναρκισσισμός, καθώς επίσης η εμμονή με τα επιφανειακά πράγματα. Κάθε προσπάθεια να ανιχνευθεί η αλήθεια παραμένει δυστυχώς στην επιφάνεια και δεν ταξιδεύει στα βάθη». Και εκεί ήταν που ξεκίνησε ο μεγάλος πόλεμος των εντυπώσεων: «Το μόνο βάθος που γνωρίζει ο κύριος Ελις είναι, φυσικά, της αποτυχίας!». Αλλοτε με απροκάλυπτη κακία και άλλοτε περισσότερο κομψά, οι ριπές πάντως θα βρουν τον στόχο τους: «Μα ποιος είναι ο Μπρετ Ιστον Ελις; Η υποκρισία ορισμένων ανθρώπων στέκεται εμπόδιο στο να δουν κατάματα την προσωπική τους δουλειά. Αυτή η ασθένεια βασανίζει ανθρώπους με πολλά χαρίσματα αλλά εξίσου πολλές λανθασμένες επιλογές».


Η αλήθεια είναι ότι ο Μπρετ Ιστον Ελις θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους χαρισματικούς ανθρώπους, πολύ ευκολότερα όμως στους ιδιόρρυθμους. Από τα παιδικά χρόνια του άλλωστε μέσα του φώλιαζε μια περίεργη προσωπικότητα, την οποία με τίποτε δεν μπορούσε να αποτινάξει. Οι γειτονιές της Πόλης των Αγγέλων, στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, έμοιαζαν πολύ μικρές για να ικανοποιήσουν τις αναζητήσεις του μπόμπιρα με τα μαύρα πόλο μπλουζάκια. «Δεν μπορούσα να πάρω καμία απόλαυση από τα πράγματα εκείνα τα οποία γέμιζαν χαρά τους συνομηλίκους μου: τις τσουλήθρες, το γύρω γύρω όλοι, τα κουβαδάκια και τις τσουγκράνες στην άμμο, τα παιδικά τραγουδάκια για ζωάκια και τέτοια. Δεν μπορώ να ισχυρισθώ ότι με τρέλαιναν οι κύκλοι που κάναμε τότε πιασμένοι χέρι χέρι ή οι παιδικές κατασκευές ή το να περιμένεις στην ουρά για ένα σοκολατούχο γάλα. Εμοιαζαν όλα τόσο άσκοπα για εμένα που φρόντιζα να τα κάνω μηχανικά και μόνο» θυμάται. Οπως επίσης θυμάται ότι κατά τη διάρκεια της προεφηβικής και της εφηβικής ζωής του προτιμούσε να περνά ώρες ατελείωτες στο μικρό γραφείο του και... να γράφει βιβλία (τα τρία βιβλία εκείνης της εποχής δεν είδαν ουδέποτε, βεβαίως, το φως της δημοσιότητας) αλλά και ότι κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Μπένινγκτον Κόλετζ του Βέρμοντ η συγγραφή τον κέρδισε ολοκληρωτικά.

«Το γράψιμο μου έδινε την ικανοποίηση που αναζητούσα. Συγκέντρωνα πληροφορίες και απόψεις και έπειτα όλα αυτά τα συνέπλεκα στο χαρτί. Ειλικρινά το αποτέλεσμα μου προσέφερε πολύ περισσότερα από όσα έδινα ο ίδιος» αναφέρει σε μια συνέντευξή του ο Ελις ενώ η μητέρα του Ντέιλ φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη: «Ο Μπρετ όσο έγραφε πονούσε. Διαβάζοντας κάποιος τα βιβλία του μπορούσε να καταλάβει τον πόνο του και αυτό είναι που με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα άσχημα».

Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο στον Ελις να περιγράψει τόσο καλά καταστάσεις στα όρια του ψυχοπαθολογικού ακριβώς επειδή είχε και ο ίδιος χωθεί ως τον λαιμό σε παρόμοιες. «Βρισκόμουν μπλεγμένος διαρκώς σε κωλοκαταστάσεις, τις οποίες ήταν αδύνατον να ελέγξω. Επινα και είχα αναγάγει τις ναρκωτικές ουσίες σε κάτι το απολύτως φυσιολογικό, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φρικάρω εντελώς».

Κάποια στιγμή ξέσπασε ο μεγάλος ντόρος γύρω από την ιδιωτική του ζωή. Πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν από τον Ελις να βγει και να μιλήσει ανοικτά για το αν ήταν ή όχι ομοφυλόφιλος. Ο ίδιος προτίμησε να θολώσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο καθώς τόσο η παραδοχή όσο και η άρνηση θα έπλητταν αναμφιβόλως τη δημόσια εικόνα του:

«Εκανα έρωτα στα 16 μου. Ειλικρινά ήταν πολύ περίεργο διότι την ίδια εβδομάδα συνέβησαν ταυτόχρονα τρία πράγματα: έχασα την παρθενιά μου από μια γυναίκα, κοιμήθηκα με έναν άντρα και πήρα το δίπλωμα οδήγησης. Ηταν μια πολύ έντονη εβδομάδα για έναν δεκαεξάρη!». Και συνεχίζει: «Από τότε πέρασαν δύο ολόκληρα χρόνια ώσπου να ξανακάνω έρωτα! Ως την εποχή, δηλαδή, που βρέθηκα στο Μπένινγκτον Κόλετζ, την εποχή των οργίων και των ερωτικών τριγώνων...». Η αλήθεια πάντως είναι ότι ποτέ δεν επεδίωξε να κατηγοριοποιήσει εαυτόν στους ομοφυλοφίλους ή στους αμφισεξουαλικούς τύπους. «Κάτι τέτοιο», όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, «δεν θα βοηθούσε τα βιβλία μου. Διότι ο κόσμος θα προσπαθούσε να ερμηνεύσει τα γραφόμενά μου υπό την μία ή την άλλη οπτική. Και εμένα με νοιάζει κυρίως να διαβάζονται τα βιβλία μου με ενδιαφέρον».

Και όντως έχουν ενδιαφέρον. Το τελευταίο βιβλίο του, το «Glamorama», είναι ίσως το μοναδικό με πραγματική πλοκή και μεθοδικές κινήσεις γραφής. Και από αυτό, όμως, όπως και από τα τέσσερα προηγούμενα βιβλία του, δεν λείπουν οι εικόνες που σοκάρουν έντονα αλλά και το μέγεθος της καταστροφής.

Στο «Less Than Zero» είναι εμφανής η ηθική κατάπτωση και παρακμή της νεολαίας στο Λος Αντζελες• στο «The Rules of Attraction» τα ηνία της φθοράς παίρνουν τα κολεγιόπαιδα• στο «American Psycho» η πτώση συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη ενώ στο «The Informers» η παρακμή συμπληρώνει τον κύκλο της και πάλι στην Πόλη των Αγγέλων. Ετσι η κατάντια της κοινωνίας αποκαλύπτεται σε όλο το σφαιρικό μεγαλείο της. Ακόμη κι έτσι όμως τα περιθώρια βελτίωσης είναι πάντοτε ανοικτά. Στην περίπτωση του Νεοϋορκέζου πλέον Μπρετ Ιστον Ελις, ο οποίος είναι απολύτως ικανοποιημένος με τα ελάχιστα λειτουργικά έπιπλα και με το μπόλικο φως που λούζει το διαμέρισμά του, τα πράγματα είναι από καιρό... καταρρέοντα. Για εμάς τους υπολοίπους ίσως να μην είναι ακόμη έτσι...

Πηγή: Το Βήμα, 14.2.99, του Π. Λαζανα

Βιβλιογραφία στα ελληνικά

- Ellis, Bret Easton. Σεληνιακό τοπίο / Bret Easton Ellis • μετάφραση Χρίστος Τόμπρας , Νάνα Σαμαρτζή. - 1η έκδ. - Αθήνα : Σέλας, 2006.

- Ellis, Bret Easton. Glamorama / Bret Easton Ellis • μετάφραση Χρίστος Τόμπρας. - 1η έκδ. - Αθήνα : Σέλας, 2000.

- Ellis, Bret Easton. Αμερικάνικη ψύχωση / Μπρετ Ήστον Έλλις • μετάφραση Χρίστος Τόμπρας. - Αθήνα : Σέλας, 1992.


LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET      με πληροφορίες από    Biblionet.Gr

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω