Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
12 Μαρτίου - Βασλάβ Νιζίνσκι - Nijinsky, Vaslav (1890-1950)


Σαν Σήμερα
12 Μαρτίου

LGBT People in History

Βασλάβ Νιζίνσκι  

  Nijinsky, Vaslav (1890-1950)Nijinsky Vaslav   


*

Ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές και χορογράφους στην ιστορία, ο Βασλάβ Νιζίνσκι (πλήρες όνομα Vaslav Fomich Nijinsky), γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1890 στο Κίεβο της Ρωσίας. Ήταν γιος Πολωνών χορευτών, οι οποίοι περιόδευαν στην Ρωσία. Μάλιστα είχε εμφανιστεί στη σκηνή στα δέκα του χρόνια μαζί με τους γονείς του, στη σχολή μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης. Εκεί, σπούδασε υπό την προστασία του Τσάρου, λαμβάνοντας πολύ καλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση.

Μικρο-μέγαλος στη συμπεριφορά, και με μια εικόνα σεξουαλικότητας ανεπτυγμένη στη μικρή του ηλικία, τον είχαν επιπλήξει όταν τον συνέλαβαν να αυτοϊκανοποίεται, οιωνός ίσως αυτός, για την μοναδική αυτό-ερωτική παράστασή του στο L'Après-midi d'un faune (1912).

Στα 1907 αποφοιτά από τη σχολή μπαλέτου αριστεύοντας και στη συνέχεια προσλαμβάνεται στο Αυτοκρατορικό Μπαλέτο ως σολίστας, επίτευγμα μεγάλο για την τόσο μικρή του ηλικία. Την ίδια εποχή ερωτεύεται τον Πρίγκιπα Pavel Dimitrievitch Lvov, αριστοκράτη αθλητή.

Ο πρίγκιπας, εξασφαλίζει στον Νιζίνσκι, ένα μεγάλο διαμέρισμα, μια μεγαλοπρεπή γκαρνταρόμπα, και του χαρίζει ένα μοναδικό διαμάντι. Επίσης αναλαμβάνει την προστασία της μητέρας του Νιζίνσκι, η οποία ζούσε μια πολύ φτωχή ζωή.


Την ίδια περίοδο βρίσκεται κοντά ερωτικά και με έναν άλλο αριστοκράτη, τον Count Tishkievitch, ο ίδιος όμως έγραψε ότι: «Με τον πρίγκιπα είμαι ερωτευμένος, όχι με τον Count».

Ο Νιζίνσκι, γνωρίζει τότε τον άνθρωπο που θα ταιριάξει απόλυτα μαζί του στο πρόσωπο του δυναμικού 34-χρονου Sergei Diaghilev και συμμετέχει στο μπαλέτο του, όσο προετοιμάζεται για το Παρίσι το 1909, όπου θα συμμετάσχει στα Ρωσικά Μπαλέτα. Εκεί θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία στην παράσταση Le Dieu de la Danse.

Ο Νιζίνσκι και ο Diaghilev γίνονται θερμοί εραστές, ενώ ο Diaghilev χρησιμοποιεί όλες του τις δυνατότητες για να λάμψει το μεγάλο άστρο του αγαπημένου του Βασλάβ. Οι επόμενοι ρόλοι του στο Schéhérazade (1910) και στο Le Spectre de la rose (1911) σε έναν εντελώς ανδρογυνεικό ρόλο αναδεικνύουν το μεγάλο του χάρισμα.

Ο Diaghilev επίσης τον ενθαρρύνει να ασχοληθεί και με την χορογραφία και του δίνει γι’ αυτό τον σκοπό τους καλύτερους χορευτές να τον πλαισιώσουν καθώς και όλα τα δυνατά μέσα. Ο Νιζίνσκι εργάζεται σκληρά και τα τέσσερα επόμενα μπαλέτα, τα L'Après-midi d'un faune (1912), Le Sacre du printemps (1913), Jeux (1913), και Till Eulenspiegel (1916), μπορεί μεν να ήταν οικονομικά αποτυχημένα, όμως χαρακτηρίστηκαν ως ρηξικέλευθες παραστάσεις, μνημείο μοντέρνας χορογραφίας.

Το 1913 όσο βρισκόταν σε τουρνέ στη Νότιο Αφρική, γνωρίζει και παντρεύεται την νεαρή Ουγγαρέζα Romola Pulsky, που τον ακολούθησε στην Ευρώπη. Ο γάμος αυτός είχε ως φυσικό επόμενο την διάλυση της σχέσης του με τον Diaghilev, ο οποίος εξοργίστηκε με την προδοσία.

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ανάλογη εταιρεία χορού με αυτή του πρώην εραστή του Diaghilev και ο Νιζίνσκι, μένει κάπως απομονωμένος, και με λίγους οικονομικούς πόρους έχοντας δυσκολία να μεγαλώσει μαζί με την Pulsky το παιδί που ήδη έχουν κάνει. Με το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, βρίσκεται στρεσαρισμένος για την καριέρα του στην Βουδαπέστη. Ως Ρώσος πολίτης στην Ουγγαρία αντιμετωπίζεται ως εχθρός και αιχμάλωτος πολέμου.

Παρ’ όλα αυτά αφήνεται και καταφέρνει μαζί με τα Ρωσικά Μπαλέτα να κάνει τουρνέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη συναντάται με τον Diaghilev. Οι δύο άντρες φιλιούνται και ο Νιζίνσκι δίνει την μικρή κόρη του στην αγκαλιά του πρώην εραστή του, γεγονός που εξαγριώνει την γυναίκα του. Οι δύο άντρες θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία, η Pulsky όμως τους κάνει δύσκολη τη ζωή. Έτσι ο Diaghilev, δεν αντέχει την κατάσταση και επιστρέφει στην Ευρώπη.

Αργότερα, στην Ισπανία, ο Diaghilev προσκαλεί τον Νιζίνσκι να έρθει ξανά στην εταιρεία του αλλά ξανά η γυναίκα του στέκεται εμπόδιο. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί στον Νιζίνσκι μεγάλη ένταση. Βλέπει την καριέρα του να καταστρέφεται, ενώ καταλαβαίνει ότι ο γάμος του ήταν ένα τεράστιο λάθος.

Περνά μια μακρά περίοδο κατάθλιψης και η γυναίκα του τον βάζει σε ψυχιατρική κλινική όπου παίρνει βαριά ψυχιατρικά φάρμακα μερικά εξ αυτών πειραματικά που πραγματικά τον κατέστρεψαν.

Για το υπόλοιπο της ζωής του έζησε σαν ένα «μελαγχολικό φάντασμα», ανάμεσα σε ψυχιατρικά ιδρύματα και ιδιωτικό εγκλεισμό με φάρμακα στο σπίτι του, μέχρι τις 8 Απριλίου του 1950 όπου πεθαίνει από νεφρική ανεπάρκεια.

Βιβλιογραφία

- Buckle, Richard. Nijinsky. London: Weidenfeld and Nicolson, 1971.

- Nijinska, Bronislava. Early Memoirs. New York: Holt, Rinehart and Winston, 1981.

- Nijinsky, Vaslav. The Diary of Vaslav Nijinsky. New York: Farrar, Straus and Giroux, 1995.

- Ostwald, Peter. Vaslav Nijinsky: A Leap into Madness. New York: Carol Publishing, 1991.


LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET      με πληροφορίες από    Glbtq.Com

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω