Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
16 Μαρτίου - Rosa Bonheur (1822-1899)


Σαν Σήμερα
16 Μαρτίου

LGBT People in History

Rosa Bonheur   (1822-1899)

 Caption: circa 1865: French artist Marie-Rosalie Bonheur (1822 - 1899), known for her paintings of animals, the first woman awarded the Grand Cross of the Legion D' Honneur, 1865. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)   


*

Μία απ’ τις πιο γνωστές καλλιτέχνιδες του δεκάτου ενάτου αιώνα, η Rosa Bonheur ήταν η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με τον μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Λεγεώνας Τιμής. Επαγγελματία καλλιτέχνιδα, με πολύ επιτυχημένη καριέρα, η ζωή της σημαδεύτηκε από τις δύο σχέσεις που έκανε με γυναίκες.

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1822 στο Μπορντό της Γαλλίας (πλήρες όνομα Marie Rosalie Bonheur), κόρη του καθηγητή τέχνης Raimond Oscar Bonheur που προερχόταν από φτωχή οικογένεια και της Sophie Marquis, μουσικού που προερχόταν από μεσοαστική οικογένεια.

Ο πατέρας της την δίδαξε ζωγραφική, και ήταν ένθερμο μέλος της «ουτοπικής» ομάδας Saint Simeon society, ιδεαλιστικής ομάδας που πίστευε στην μεταρρύθμιση της κοινωνίας σε μια σειρά από θεσμούς όπως ο γάμος, η εργασία, η ιδιοκτησία, η θέση των γυναικών, η κοινωνική νόρμα των φύλων. Όλα αυτά επηρέασαν την Bonheur η οποία μάθαινε από τον πατέρα της, ο οποίος την ενεθάρρυνε να διαμορφώσει την δική της ανεξάρτητη σκέψη.


Το 1928, ο πατέρας της ακολουθεί την ομάδα όταν αυτή μετα-στεγάζεται έξω από το Παρίσι, ενώ η μητέρα της μαζί με τα τέσσερα παιδιά της, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Raimond Oscar Bonheur εγκατέλειψε για πάντα την οικογένειά του για να αφοσιωθεί στους σκοπούς της ομάδας.

Λίγο αργότερα, στα 1933 πεθαίνει η μητέρα της σε ηλικία 36 ετών, όταν εκείνη ήταν μόλις 11, αντιλαμβανόμενη ότι η μητέρα της πλήρωσε βαρύ τίμημα όντας παντρεμένη με έναν άντρα που ήταν αφοσιωμένος στα δικά του ιδεαλιστικά πιστεύω και όχι στην οικογένειά του, ενώ παράλληλα οδήγησε την οικογένειά του στην φτώχια και τη μητέρα της στο θάνατο, έχοντας καταρρεύσει πια.

Μετά το θάνατο της μητέρας της, μένει με μια φιλική γειτονική οικογένεια, τους Micas. Κάνει στενή παρέα με την Ναταλί, κόρη της οικογένειας, και οι δύο γυναίκες ερωτεύονται.

Όταν η Rosa Bonheur ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως καλλιτέχνης, είχε ήδη εκπαιδευτεί απ’ τον πατέρα της, ο οποίος της επέτρεψε να συμμετέχει σε τάξεις ανδρών. Από τα δεκατέσσερά της χρόνια ζωγράφιζε σκίτσα στο Λούβρο, ενώ αργότερα πήρε μαθήματα από τον L?on Cogniet.

Από την αρχή, το αγαπημένο της θέμα ήταν τα ζώα. Μάλιστα έκανε μαθήματα ανατομίας ζώων σε τοπικό σφαγείο, ενώ επισκεπτόταν συχνά την αγορά αλόγων. Η μελέτη των ζώων μέσω της διαρκούς παρατήρησης την οδήγησε να διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό στυλ με το οποίο η Bonheur δούλεψε.

Για να μπορεί να εργάζεται με άνετο τρόπο, πήρε γραπτή άδεια από τη Γαλλική Κυβέρνηση ότι μπορεί να φορά αντρικά παντελόνια. Υιοθετεί ένα πιο αντρικό ντύσιμο πλέον με αντρικά πουκάμισα και μπότες, ωστόσο στις κοινωνικές εμφανίσεις της καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να ντύνεται πιο «γυναικεία» για την καριέρα της.

Πράγματι η καριέρα της εξελίσσεται και από ηλικία 19 ετών καταφέρνει να έχει εκθέσεις της στο Paris Salon από το 1841 έως το 1853. Κερδίζει χρυσό βραβείο σε ηλικία 26 ετών από τη Γαλλική Κυβέρνηση για τον πίνακά της Plowing on the Nivernais το 1949, ενώ τον ίδιο χρόνο γίνεται διευθύντρια του l'?cole gratuite de dessin pour les jeunes filles, θέση που κατείχε πρωτύτερα ο πατέρας της.

Τελειώνει το πιο αναγνωρισμένο της έργο, το The Horse Fair το 1855, το οποίο όταν εκτέθηκε στο Λονδίνο, η Βασίλισσα, ζήτησε να το δει ιδιωτικώς στο κάστρο του Windsor, ενώ αργότερα, το 1887 αγοράστηκε από τον Cornelius Vanderbilt ο οποίος το έκανε δωρεά στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Την ίδια χρονιά κάνει και τον πίνακα Haymaking at Auvergne. Πλέον η Rosa Bonheur εκτός της αναγνώρισης, καταφέρνει να είναι και οικονομικά ευκατάστατη και αγοράζει μία φάρμα και ένα σπίτι στο δάσος του Fontainebleu. Εκεί απομονώνεται με την σύντροφό της Ναταλί, η οποία αναλαμβάνει τον ρόλο «ατζέντισσας» διαπραγματευόμενη τις τιμές με τους εμπόρους τέχνης.

Τα χρόνια που ζει στο σπίτι αυτό ζωγραφίζει διασημότητες της εποχής και το 1865 επισκέπτεται την Βασίλισσα Ευγενία η οποία την τιμά με τον μεγαλόσταυρο της Γαλλικής Λεγεώνας Τιμής. Είναι η πρώτη γυναίκα που παίρνει τόσο μεγάλη διάκριση.

Η θλίψη κτυπά την πόρτα της το 1889 όταν η Ναταλί πεθαίνει. Το 1893 καταφέρνει να συνέρθει και επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες για να δεί το λεγόμενο Κτήριο των Γυναικών στην έκθεση World's Columbian στο Σικάγο. Με την επιστροφή της στη Γαλλία γνωρίζει καλύτερα την Anna Klumpke, ζωγράφο πορτραίτων από τη Βοστόνη που ήταν ήδη αναγνωρισμένη στη Γαλλία.

Οι δύο γυναίκες ερωτεύονται και ζουν μαζί στο σπίτι της Bonheur. Εκείνη ήταν 77 ετών ήδη και η Klumpke 43. Η Klumpke ζωγραφίζει πορτραίτα της Bonheur και γράφει τη βιογραφία της. Είχε ήδη προλάβει να ζωγραφίσει τρία πορτραίτα, έως το θάνατο της Bonheur στις 25 Μαΐου του 1899.

Βιβλιογραφία

- Ashton, Dora, and Denise Browne Hare. Rosa Bonheur: A Life and a Legend. New York: Viking Press, 1981.

- Boime, Albert. "The Case of Rosa Bonheur: Why Should a Woman Want to be More Like a Man?" Art History 4 (1981): 384-409.

- Bonheur, Rosa. Reminiscences of Rosa Bonheur. Theodore Stanton, ed. New York: D. Appleton, 1910; rpt. New York: Hacker Art Books, 1976.

- Chadwyck, Whitney. "The Fine Art of Gentling Horses and Women and Rosa Bonheur in Victorian England." The Body Imaged: The Human Form and Visual Culture Since the Renaissance. Kathlenne Alder and Marcia Pointon, eds. New York: Cambridge University Press, 1993. 89-107.

- Digne, Danielle. Rosa Bonheur ou l'insolence: L'Histoire d'une vie, 1822-1899. Paris: Denol/Gonthier, 1980.

- Klumpke, Anna. Memoirs of an Artist. Lilian Whiting, ed Boston: Wright and Potter, 1940.

- _____. Rosa Bonheur, sa vie, son oeuvre. Paris: Flammarion, 1908. Translated as The Artist's (Auto)biography: Rosa Bonheur by Anna Klumpke. Gretchen Van Slyke, trans. Amherst: University of Massachusetts Press, 1997.

- Ribemont, Francis. Rosa Bonheur (1822-1899). Exhibition catalog. Bordeaux: Mus?e des Beaux-Arts de Bordeaux, 1997.

- Saslow, James M. "Disagreeably Hidden Construction and Constriction of the Lesbian Body in Rosa Bonheur's Horse Fair." The Expanding Discourse: Feminism and Art History. Norma Broude and Mary D. Garrard, eds. New York: HarperCollins, 1992. 187-206.

- Van Slyke, Gretchen. "Addressing the Self: Cost, Gender and Autobiographical Discourse in l'Abb? de Choisy and Rosa Bonheur." Autobiography, Historiography, Rhetoric: A Festschrift in Honor of Frank Paul Bowman. Mary Donaldson-Evans, Lucienne Frappier-Mazur, and Gerald Prince, eds. Amsterdam: Rodopi, 1994. 287-302.

- _____. "L'Autobiographie de Rosa Bonheur: Un testament matrimonial." Romanticisme 85.3 (1994): 37-45.

- _____. "Does Genius Have a Sex? Rosa Bonheur's Reply." French-American Review 63. 21 (Winter 1992): 12-23.

- _____. "Reinventing Matrimony: Rosa Bonheur, Her Mother, and Her Friends." Womens Studies Quarterly 19. 3-4 (Fall-Winter 1991): 59-77.

- Weisberg, Gabriel. Rosa Bonheur: All Nature's Children. New York: Dahesh Museum, 1998.


LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET      με πληροφορίες από    Glbtq.com

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω