Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Ελλάδα : ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ : Η θυσία των ανδρογυναικών


Greece Flag  Ελλάδα : Σάββατο, 15 Μαΐου 2010


( Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2010 18:50 )

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Η έκθεση Gender Show εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 στις 20.00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Οµήρου 14-16). Εως τις 20 Ιουλίου 2010
 

Η θυσία των ανδρογυναικών
 

* Της Μαίρης Αδαµοπούλου
Αρνούνται τη γυναικεία τους φύση για να επιβιώ σουν σε µια ανδροκρατούµενη κοινωνία Φοράει παντελόνια, όχι από µόδα, αλλά επειδή πρέπει. Κάθεται στο καφενείο και καπνίζει, κάνει κουµάντο στην οικογένεια, έχει τον έλεγχο των χωραφιών. Με την πρώτη µατιά είναι ένας χωρικός που ζει στα βουνά της Βόρειας Αλβανίας. Εως τη στιγµή που κάποιος θα φωνάξει το όνοµά της: Καµίλ. Είναι µία από τις «ορκισµένες παρθένες».Γυναίκες που µεταµορφώθηκαν σε άνδρες για να µπορέσει να σταθεί όρθια η οικογένειά τους. Κορίτσια που αρνήθηκαν την ταυτότητα, τις σεξουαλικές σχέσεις, τον γάµο, τη µητρότητα για να µπορέσουν να επιβιώσουν σε µια ανδροκρατούµενη κοινωνία. Θύµατα ενός εθίµου που µετρά 500 χρόνια παρουσίας και σιγά σιγά σβήνει. Και πρωταγωνίστριες της φωτο γραφικής δουλειάς της βουλγάρας δηµιουργού Πέπα Χρίστοβα, η οποία και θα παρουσιάσει 22 πορτρέτα των «ορκισµένων παρθένων» στην Αθήνα, στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Οταν πέθανε ο πατέρας µου η πόρ τα του σπιτιού µας έκλεισε, διότι δεν υπήρχε πλέον άν δρας στην οικογέ νεια. Ετσι έκοψα τα µαλλιά µου, αποχωρίστηκα τα φουστάνια µου και από τότε η πόρτα µας ξανάνοιξε», έλεγε η Καµίλ Στέµα, µία από τις περίπου 40 εναποµείνασες «ορκισµένες παρθένες». «Οι άνθρωποι µε σέβονται, µε χαιρετούν όπως τους άνδρες», συνεχίζει και υποστηρίζει πως ουδείς την πίεσε να πάρει τη συγκεκριµένη απόφαση. Ο όρκος στην παρθενία µπορεί να είναι σκληρός, αλλά οι περισσότερες που τον επέλεξαν δεν το έκαναν µόνο για να στηρίξουν την οι κογένειά τους, στην οποία δεν υπήρχε κανέ να αρσενικό παιδί, σε µια ανδροκρατούµενη κοινωνία, αλλά και για να αποφύγουν ένα ανεπιθύµητο προξενιό. Το κλειδί σε όλα ήταν να απέχουν από τη σεξουαλική ζωή, καθώς σύµφωνα µε τον παλιό νόµο µπορεί η ζωή µιας γυναίκας να αξίζει το µισό από εκείνη του άνδρα, αλλά η αξία της παρθένας είναι ίση µε την ανδρική: 12 βόδια!

Φωτο 2 :
Στο καφενείο _ τόπο απαγορεύµενο για γυναίκες _ συνέλαβε ο φωτογρα φικός φακός της Πέπα Χρίστοβα µία από τις 40 εναποµείνασες ορκισµέ νες παρθένες της Βορείου Αλβανίας Μητέρα και κόρη ή µητέ ρα και γιος; Για τις ορκι σµένες παρθέ νες δεν τίθε ται ερώτηµα. Εχουν ασπα στεί πλήρως τον ανδρικό ρόλο όχι µόνο στη νοοτρο πία, αλλά πρω τίστως στην εµφάνιση και τη συµπεριφορά 

Οι ορκισµένες παρθένες σήµερα είναι προχωρηµένης ηλικίας, άνω των 50 και οι περισσό τερες κοντά στα 80. Δεν πλένουν, δεν σιδε ρώνουν, δεν µαγειρεύουν. Δεν κάνουν γυναικείες δουλειές. «Σιγά σιγά µεταµορφώνονται σε άνδρες. Η φωνή τους βαραίνει. Σε πολλές σταµατά και η έµµηνος ρύση. Αφοµοιώνουν πλήρως τα ανδρικά χαρακτηριστικά ακόµη και στην όψη», επισηµαίνει η φωτογράφος Πέπα Χρίστοβα. Το µόνο που θυµίζει πλέον τη γυ ναικεία τους φύση είναι τα γεννητικά τους όργανα, αλλά δεν πρόκειται για τρανσέξουαλ.


 

«Θέλω να πεθάνω παρθένα», υποστηρίζει µία εκ των ορκισµένων παρθένων. «Κι αν επρόκειτο να παντρευτώ θα διάλεγα µια παραδοσιακή Αλβανίδα», συνεχίζει µε χιούµορ. «Μου αρέ σει η ζωή µου ως άνδρας. Δεν µετανιώνω».

 
Ταυτότητα, γυµνό και πόνος


Οι ορκισµένες παρθένες δεν θα είναι µόνες τους στην έκθεση του Ινστιτούτου Γκαίτε, που φέρει τον τίτλο Gender Show.

Μαζί µε την Πέπα Χρίστοβα, άλλες τρεις καλλιτέχνιδες που ζουν στη Γερµανία επιχειρούν µέσω βίντεο, περφόρµανς, έργα δισδιάστατης και τρισδιάστατης τέχνης να µιλήσουν για τον ρόλο της γυναίκας καθώς και τις δυνατότητες έκφρασης και την εικαστική γλώσσα του σώµατος. Η Πατρίτσια Λόντον Αντε Πάρις ασχολείται µε τις υπεργυναίκες, µια νεο-µετα-φεµινιστική ερµηνεία του γυναικείου γυµνού. Η Νεζακέτ Εκιτσι καταπιάνεται µε το θέµα της ταυτότητας και η Γκριτ Χαµχάιστερ χρησιµοποιεί τη φωτογραφία ως µέσο για εικονικά στιγµιότυπα και ηδονοβλεπτικές µατιές σε ιδιαίτερες στιγµές, καταστάσεις πόνου και απόγνωσης.

Φωτο  3:
Τσιγάρο και δουλειά στα χωράφια είναι η καθηµερινότητα για τις ορκισµένες παρθένες της Αλβανίας. Ό,τι ακριβώς θα έκανε δηλαδή και ένας άνδρας  ΙΝFΟ
Η έκθεση Gender Show εγκαινιάζεται την Παρασκευή στις 20.00 στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Οµήρου 14-16). Εως τις 20 Ιουλίου

Πολιτισμός - Έκθεση φωτογραφίας

 
 
Πηγή:   ΤΑ ΝΕΑ      ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ:    Τρίτη 11 Μαΐου 2010    
 
******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω