Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
1 Αυγούστου: Χέρμαν Μελβίλ - Melville, Herman (1819-1891)


Σαν Σήμερα
1 Αυγούστου

LGBT People in History

Χέρμαν Μελβίλ


Melville, Herman (1819-1891)


*

Ο Χέρμαν Μελβίλ υπήρξε από τους πιο σημαντικούς αμερικανούς λογοτέχνες του 19ου αιώνα του οποίου η ομοφυλοφιλία απεικονίστηκε και στα γραπτά του.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη την 1η Αυγούστου του 1819. Η οικογένειά του υπήρξε εύπορη και αριστοκρατική. Το 1830, η χρεοκοπία του πατέρα του που τον οδήγησε τελικά στην τρέλα, έφερε ριζοσπαστικές αλλαγές την ζωή του νέου άντρα. Η αίσθηση του αριστοκρατικού παρελθόντος, ενός κρυφού μυστικού και η απώλεια του κοινωνικού στάτους θα ήταν κάτι που θα τον ακολουθούσε στην υπόλοιπη ζωή του.

Έτσι ο Χέρμαν Μελβίλ αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα μιας περιορισμένης ζωής και τελικά κατέφυγε στην καριέρα του ναυτικού. Έτσι το 1939 μετά την χρεοκοπία και του αδερφού του θα μπαρκάρει στο Λίβερπουλ ως καμαρότος (τις εμπειρίες του θα τις καταγράψει στο μυθιστόρημά του Redburn - 1849.


Μετά από την επιστροφή του σε ταξίδι που έκανε δυτικά, θα ταξιδέψει στις νότιες θάλασσες και θα επιστρέψει μέσω Ταϊτής και Χαβάης (οι εμπειρίες του καταγράφονται στο Typee - 1846). Ο Μελβίλ θα παντρευτεί το 1847 και θα ζήσει στην Νέα Υόρκη μέχρι το 1850 όταν θα φύγει για το Πίτσιφηλντ και εκεί θα γράψει το Μόμπυ Ντικ (1851).

Παρ’ ότι ο Μόμπυ Ντικ ήταν το μυθιστόρημα που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως, ο Μελβίλ είχε επίσης γράψει και ταξιδιωτικά μυθιστορήματα με πιο γνωστό το Typee and Omoo (1847).

Ένα από τα κύρια θέματα του Typee ήταν ο ρατσισμός και οι επιπτώσεις της αποικιοκρατίας. Ο Μελβίλ επίσης εμπνεύστηκε από την παράδοση και τα εξωτικά νησιά του Νοτίου Ειρηνικού περιγράφοντάς τα ως μία πρωτόγονη ουτοπία και έναν ερωτικό παράδεισο και επικέντρωσε στις ερωτικές σχέσεις του ιδίου φύλου.

Ο Μελβίλ φαντάζεται τον εαυτό του ως τον πρώτο επισκέπτη σε έναν άγνωστο παράδεισο που θαυμάζει τα γυμνά αντρικά σώματα των Πολυνησίων με τα τατουάζ, ενώ σε άλλες στιγμές φέρνει στο νου το Ελληνικό ιδεώδες για το αντρικό κορμί. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κουλτούρες, αυτήν που ανακαλύπτει και την δυτική, ενώ υπάρχουν στιγμές που του αντρικό και το γυναικείο εμπλέκονται σε αντρο-γυνικό σύμπαν.

Ένα άλλο σπουδαίο έργο του, το Redburn σκιαγραφεί αυτοβιογραφικά του στοιχεία συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού του από το Λίβερπουλ, δέκα χρόνια νωρίτερα.

Όπως ο σύγχρονός του Γουόλτ Γουίτμαν, βλέπει την αντρική φιλία ως μία «κοινωνική προοπτική» που συνδέεται με την «δημοκρατική αποστολή» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ματιά όμως του Μελβίλ είναι πιο σκοτεινή απ’ του Γουίτμαν αντιδιαστέλλοντας τον κοινωνικό ρατσισμό με την σεξουαλική αρμονία.

Για τον Μελβίλ η δημοκρατική προοπτική είναι μια απειλή όχι μόνο για τις κρατούσες εξουσιαστικές αρχές, περισσότερο είναι απειλή για την διατήρηση της πατριαρχικής ισχύουσας ιεραρχίας.

Παρ’ ότι είχε ξεχαστεί προς το τέλος της ζωής του, οι γνωριμίες του με αρκετούς γκέι συγγραφείς τη δεκαετία του ’20 όπως με τους E. M. Forster, Hart Crane και William Plomer, τον αναζωογόνησαν.

Το γεγονός ότι ο Μελβίλ υπήρξε σύζυγος και πατέρας καθυστέρησε αναμφίβολα την αναγνώριση της ομοφυλοφιλίας του, σήμερα όμως πλέον οι κριτικοί και ιστορικοί λογοτεχνίας δεν διστάζουν να μιλούν με σιγουριά γι’ αυτό.

Βιβλιογραφία

- Arvin, Newton. Herman Melville. A Critical Biography. New York: Sloane, 1950.
- Chase, Richard. Herman Melville. A Critical Study. New York: Macmillan, 1949.
- Creech, James. Closet Writing/Gay Reading. The Case of Melville's Pierre. Chicago: University of Chicago Press, 1993.
- Martin, Robert K. Hero, Stranger, and Captain. Male Friendship, Social Critique, and Literary Form in the Sea Novels of Herman Melville. Chapel Hill: University of North Carolina Press, 1986.
- Miller, Edwin Haviland. Melville. New York: Braziller, 1975.
- Rogin, Michael. Subversive Genealogy. The Politics and Art of Herman Melville. New York: Knopf, 1983.
- Sedgwick, Eve Kosofsky. Epistemology of the Closet. Berkeley: University of California Press, 1990.LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET   με πληροφορίες από  Glbtq.Com

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω