Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
2 Αυγούστου: Τζέιμς Μπάλντουιν - Baldwin, James Arthur (1924-1987)


Σαν Σήμερα
2 Αυγούστου

LGBT People in History

Τζέιμς Μπάλντουιν
Baldwin, James Arthur (1924-1987)


Ο Τζέιμς Μπάλντουιν το 1955


*

Ο Τζέιμς Μπάλντουιν υπήρξε από τους πιο σπουδαίους αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα που στιγμάτισε με σαφήνεια και καθαρότητα τον αμερικανικό ρατσισμό και την εξαναγκαστική ετεροφυλοφιλία.

Οι συνθήκες γέννησης του Μπάλντουιν δεν είχαν κάτι το εξαιρετικό: Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1924 σε ένα νοσοκομείο του Χάρλεμ στη Νέα Υόρκη – μητέρα του ήταν μια φτωχή, άγαμη γυναίκα είκοσι ετών, ονόματι Emma Berdis Jones. Ο θάνατός του όμως εξηντατρία χρόνια αργότερα στο σπίτι του στη νότιο Γαλλία την 1η Σεπτεμβρίου του 1987, ήταν ένα γεγονός που καλύφθηκε στις πρώτες σελίδες πολλών εφημερίδων όλου του κόσμου. Πράγματι, το ταξίδι της ζωής του μέσα από μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία στο Χάρλεμ, στον μετέπειτα γνωστό συγγραφέα με ένα μεγάλο διεθνές και πιστό κοινό, υπήρξε αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού μιας σπουδαίας φιγούρας των αμερικανικών γραμμάτων

Τα παιδικά του χρόνια ήταν ταραγμένα. Στο σπίτι, είχε να αντιμετωπίσει έναν αρκετά βίαιο θετό πατέρα, ενώ έξω από το σπίτι του γινόταν αντικείμενο χλευασμού λόγω του μικροσκοπικού σώματός του και λόγω της θηλυπρεπούς συμπεριφοράς του. Σαν έφηβος, θα βρει καταφύγιο στην εκκλησία και μετά από αρκετή εσωτερική αναζήτηση, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών θα αποφασίσει να γίνε ιερωμένος που κήρυττε σε ευαγγελικές εκκλησίες εντός και εκτός του Χάρλεμ.


Ως νεαρός ενήλικος θα κάνει αρκετές και διαφορετικές δουλειές: εργάστηκε ως εργάτης σε σιδηροδρόμους, εισπράκτορας σε λεωφορεία, χειριστής ανελκυστήρων. Ήταν η ίδια εποχή που ξεκίνησε να γράφει – τα πρώτα του ενδιαφέρονται ήταν άρθρα και κριτικές βιβλίων.

Από μικρός ένοιωθε τις επιπτώσεις του να είναι κάποιος νέγρος και όσο μεγάλωνε το αντιλαμβανόταν ακόμη περισσότερο, νοιώθοντας τον ρατσισμό στο πετσί του. Ακόμη δέ πιο πολύ λόγω του ότι ήταν φανερή, λόγω της θηλυπρέπειάς του, η ομοφυλοφιλία του. Για να ξεφύγει από την κατάθλιψη και την τρέλα, αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι το 1948, με σαράντα μόνο δολάρια στην τσέπη και χωρίς να γνωρίζει γαλλικά. Στην Γαλλία θα ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του, ως επαγγελματίας συγγραφέας.

Από τους πιο δημιουργικούς συγγραφείς, ο Μπάλντουιν εξέδωσε εικοσιτέσσερα βιβλία στα σαράντα χρόνια της καριέρας του. Έγραψε συλλογές άρθρων, μυθιστορήματα, θέατρο και ποίηση. Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του εξέδωσε την συλλογή άρθρων, Notes of a Native Son – 1955 και την αυτοβιογραφία Nobody Knows My Name – 1961.

Στο Fire Next Time (1963), την πιο γνωστή μη μυθοπλαστική δουλειά του, γίνεται αδυσώπητα κριτικός απέναντι στον ρατσισμό από μέρους των λευκών, και προτείνει ένα «εξιλαστικό ταξίδι μακριά από την φυλετική αποκάλυψη». Στα πιο εριστικά κείμενά του, όπως το Blues for Mister Charlie (1964) και The Evidence of Things Not Seen (1985) διερευνά επίμονα τις διασυνδέσεις ανάμεσα στις σεξουαλικές ανασφάλειες και της φυλετικής διαπάλης. Παρ’ ότι τα κείμενά του ήταν εξόχως εριστικά και χαρακτηρίστηκε ένας «άγριος προφήτης», πίσω από την εξοργισμένη ρητορική του, υπάρχει το μήνυμα για αγάπη, συγχώρεση και συμφιλίωση.

Ως μία καλή αρχή για να καταλάβει κανείς το πόσο σημαντικός υπήρξε ο Μπάλντουιν για την γκέι κληρονομιά, θα μπορούσε να προταθεί ένα όχι τόσο γνωστό άρθρο του, το "The Preservation of Innocence." Πρωτοδημοσιεύτηκε στο Zero, ένα «σκοτεινό» και πλέον μη ενεργό μαροκινό περιοδικό, το καλοκαίρι του 1949. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμφανίστηκε δημοσιευμένο μέχρι το καλοκαίρι του 1989, όταν δημοσιεύτηκε στο Out/Look με μια εισαγωγή του Melvin Dixon.

Σ’ αυτό, ένα από τα πρώτα κείμενά του, επικεντρώνεται στην ομοφυλοφιλία, υπερασπιζόμενος την φυσιολογικότητα της ομοφυλοφιλικής επιθυμίας αντιπαραβάλλοντας με την ομοφυλοφοβία παρουσιάζοντάς την ως συνέπεια ετεροκανονιστικού πανικού.

Λίγο αργότερα, το 1951, θα παρουσιάσει το "Outing," το πρώτο μυθοπλαστικό του κείμενο με ομο-ερωτική θεματική. Είναι η ιστορία του σεξουαλικού ξυπνήματος δύο έφηβων του Johnny Grimes και του David Jackson που περνούν μια μέρα μαζί σε ένα πικνικ της εκκλησίας. Καθώς προχωρά η ημέρα, ο Τζόνυ γίνεται όλο και πιο εξομολογητικό για την σεξουαλικότητά του στο Ντέηβηντ, κάτι που τον ενθουσιάζει, αλλά και τον τρομοκρατεί μαζί. Η αφήγηση τελειώνει με μία αμφίσημη βασανιστική σημείωση του συγγραφέα για τον Τζόνι που ανακαλύπτωντας την σεξουαλικότητά του, βλέπει νέες πιθανότητες για την ζωή του, βλέπει όμως τους κινδύνους και τα ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει.

Ο Μπάλντουιν, θα σκιαγραφήσει το θέμα του εφηβικού ξυπνήματος της ομοφυλοφιλικής σεξουαλικότητας με πιο περίτεχνο τρόπο σε ένα από τα πρώτα του και ίσως καλύτερά του μυθιστορήματα, στο Go Tell It on the Mountain (1953). Εδώ γίνεται πιο αυτοβιογραφικός και η διήγησή του γίνεται πιο επική.

Το θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας, κυριαρχεί και στο δεύτερο μυθιστόρημά του, στο Giovanni's Room (1956). Το γεγονός ότι όλοι οι ήρωες είναι λευκοί και ο τρόπος που επεξεργάστηκε το ομοφυλοφιλικό «ρομάντσο» απογοήτευσε πολλούς θαυμαστές του, παρ’ όλα αυτά, το «Δωμάτιο του Τζιοβάνι» θεωρείται – δικαίως – από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα στην κληρονομιά της αμερικάνικης γκέι λογοτεχνίας.

Το «Δωμάτιο του Τζιοβάνι» είναι ένα λυρικό μυθιστόρημα, όπου ο Μπάλντουιν μας διηγείται την ιστορία του Ντέιβηντ, ενός νεαρού αμερικανού στο Παρίσι. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται τον Τζιοβάνι, έναν όμορφο Ιταλό. Ο Ντέιβηντ όμως δεν είναι έτοιμος να αποδεχτεί τον γκέι εαυτό του και εγκαταλείπει τον Τζιοβάνι, ο οποίος απαρηγόρητος, αναζητά καταφύγιο στον σεξουαλικό «υπόκοσμο» της πόλης. Σε μία μάλλον συναισθηματική τροπή των πραγμάτων, ο Τζιοβάνι δολοφονεί τον Guillaume έναν εργοδότη που τον ταπεινώνει. Πολύ σύντομα συλλαμβάνεται, δικάζεται, αποδεικνύεται η ενοχή του και καταδικάζεται σε θάνατο.

Θα ακολουθήσει το Another Country, το πιο γνωστό και ευπώλητο μυθιστόρημά του. Γι’ αυτό το βιβλίο του Μπόλντουιν μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω

Τα επόμενα μυθιστορήματά του είναι τα Tell Me How Long the Train's Been Gone (1968), If Beale Street Could Talk (1974) και Just Above My Head (1979).

Βιβλιογραφία

- Adams, Stephen. The Homosexual as Hero in Contemporary Fiction. London: Vision Press, 1980.
- Bergman, David. Gaiety Transfigured: Gay Self-Representation in American Literature. Madison: University of Wisconsin Press, 1991.
- Bigsby, C. W. E. "The Divided Mind of James Baldwin." Journal of American Studies 14 (1980): 325-342.
- Bloom, Harold, ed. James Baldwin. New York: Chelsea House, 1986.
- Campbell, James. Talking at the Gates: A Life of James Baldwin. New York: Viking, 1991. - Cederstrom, Lorelei. "Love, Race and Sex in the Novels of James Baldwin." Mosaic 17.2 (1984): 175-188.
- Cohen, William A. "Liberalism, Libido, Liberation: Baldwin's Another Country." Genders 12 (Winter 1991): 1-21.
- Giles, James R. "Religious Alienation and 'Homosexual Consciousness' in City of Night and Go Tell It on the Mountain." College English 36 (November 1974): 369-380.
- Harris, Trudier. Black Women in the Fiction of James Baldwin. Knoxville: University of Tennessee Press, 1985.
- Kinnamon, Keneth, ed. James Baldwin: A Collection of Critical Essays. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall, 1974.
- Leeming, David. James Baldwin: A Biography. New York: Knopf, 1994.
- Lowenstein, Andrea. "James Baldwin and His Critics." Gay Community News (February 9, 1980): 11-12, 17.
- Macebuh, Stanley. James Baldwin: A Critical Study. New York: The Third Press, 1973.
- Nelson, Emmanuel S. "James Baldwin." Contemporary Gay American Novelists: A Bio-Bibliographical Critical Sourcebook. Emmanuel S. Nelson, ed. Westport, Conn.: Greenwood Press, 1993. 6--24.
- _____. "James Baldwin's Vision of Otherness and Community." MELUS 10.2 (1983): 27-31.
- Sarotte, Georges-Michel. Like a Brother, Like a Lover: Male Homosexuality in the American Novel and Theatre from Herman Melville to James Baldwin. Garden City, N.Y.: Anchor Press/Doubleday, 1978.
- Summers, Claude J. Gay Fictions: Wilde to Stonewall. New York: Continuum, 1990.
- Trope, Quincey, ed. James Baldwin: The Legacy. New York: Simon & Schuster, 1989.

Πηγή: Glbtq.Com

* * * * * *

Σε μαύρο φόντο

της Παρής Σπίνου

Μαύρος, ομοφυλόφιλος, ιεροκήρυκας, αριστερός...

Θα μπορούσε να είναι σύντομο ανέκδοτο αν δεν επρόκειτο για τη σοβαρή περίπτωση του αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Μπάλντουιν (1924-1987), ο οποίος τόσο με το έργο όσο και με τις πράξεις του αγωνίστηκε εναντίον των φυλετικών διακρίσεων και οραματίστηκε έναν κόσμο όπου οι μαύροι θα ζουν «χωρίς τη συμπόνια των λευκών» και οι λευκοί «χωρίς την επιβεβαίωση της οργής των μαύρων».

Ο λόγος του, αιχμηρός, αφτιασίδωτος, βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο και δεν χαρίζεται σε κανένα χρώμα, όπως επιβεβαιώνει και το μυθιστόρημά του «Μια άλλη χώρα», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» σε μετάφραση Κώστα Αρβανίτη.

Η δράση εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του '50. Πέντε από τους ήρωες είναι καλλιτέχνες. Ο Ρούφους, μαύρος ντράμερ της τζαζ ο οποίος παίρνει την κατιούσα έπειτα από μια θυελλώδη σχέση με μια λευκή και ξεσπά πάνω της, θεωρώντας την υπεύθυνη για τη δυστυχία του. Η αδερφή του Αϊντα, τραγουδίστρια των μπλουζ, προσπαθεί να αναγνωριστεί ως μαύρη ντίβα και δεν διστάζει να μπει στο παιχνίδι μιας κατασκευασμένης εικόνας.

Ο Βιβάλντο, συγγραφέας με ταλέντο αλλά χωρίς έμπνευση, παιδεύεται να φτιάξει ένα ποιοτικό μυθιστόρημα σε αντίθεση με τον ομότεχνό του Ρίτσαρντ, ο οποίος με το εύπεπτο βιβλίο του καταφέρνει να βρει εκδότη. Σ' αυτούς προστίθεται ο Ερικ, ομοφυλόφιλος ηθοποιός που επιστρέφει από τη Γαλλία, όπου άλλωστε έζησε για πολλά χρόνια, μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Μπάλντουιν.

Η ατμόσφαιρα των κλαμπ με τον αισθησιασμό επί σκηνής και της παρέες που συζητούν ανάμεσα σε καπνούς τσιγάρων ζωντανεύει στο «Μια άλλη χώρα», ταυτόχρονα όμως με την παραδοχή ότι η μαύρη τζαζ καταναλώθηκε από τη λευκή κοινωνία, χάνοντας τον αρχικό δυναμισμό αλλά και τη σημειολογία της.

Ο Μπάλντουιν δεν περιγράφει μόνο τις ιδιαιτερότητες της αφροαμερικανικής κουλτούρας, τη ζωή των καλλιτεχνών και τις σχέσεις τους: τη φιλία, τον έρωτα, το μίσος, τη ζήλια, τη μοναξιά. Στέκεται ιδιαίτερα στις διαφυλετικές σχέσεις μεταξύ μαύρων και λευκών, που οδηγούν τον Ρούφους στην αυτοκτονία. Οι εμπειρίες που εναποθέτει στο χαρτί είναι ποτισμένες με οργή, μίσος και τον πόνο των μαύρων Αμερικανών της εποχής του.

«Σε κρατάνε εδώ επειδή είσαι μαύρος, ενώ διατυμπανίζουν ανοησίες για τη χώρα της ελευθερίας και την πατρίδα των γενναίων... Μερικές φορές θα 'θελα να μπορούσα να γίνω μια μεγάλη γροθιά και να κάνω αυτή την ελεεινή χώρα σκόνη. Μερικές φορές πιστεύω ότι δεν δικαιούται να υπάρχει», γράφει ο Μπάλντουιν ο οποίος μεγάλωσε στους δρόμους του Χάρλεμ, έκανε δεκάδες δουλειές -έπλενε πιάτα, ήταν το παιδί του ασανσέρ- ενώ ταυτόχρονα βίωσε τον ρατσισμό.

Εχει μάλιστα καταθέσει πώς ένιωσε όταν τον πέταξαν έξω από ένα εστιατόριο του Νιου Τζέρσεϊ, αρχές της δεκαετίας του '40: «Ηθελα να πιάσω τον λαιμό της σερβιτόρας και να τον σπάσω, αλλά της πέταξα μια κανάτα και το έβαλα στα πόδια. Η ζωή μου ήταν σε κίνδυνο, όχι γι' αυτό που έκανα αλλά από το μίσος που ένιωθα», έχει πει ο συγγραφέας, που πίστευε ότι οι Αφροαμερικανοί έπασχαν από έλλειψη ταυτότητας, ενώ η καταπίεση των λευκών είχε δηλητηριάσει την ψυχή τους σε σημείο που να προκαλεί δικαιολογημένες πράξεις βίας.

Ο αιχμηρός του λόγος δεν άφησε απ' έξω και τους φιλελεύθερους πουριτανούς: «Το αμερικανικό ιδεώδες για τη σεξουαλικότητα έχει τις ρίζες του στην αμερικανική ιδέα περί αρρενωπότητας», έγραφε το 1985. «Αυτό το ιδεώδες έχει δημιουργήσει καουμπόηδες και Ινδιάνους, καλούς και κακούς, σκληρούς και μαλακούς, μαύρους και λευκούς... Είναι ένα ιδεώδες τόσο παραλυτικό που πραγματικά απογορεύει στα αγόρια να γίνουν "σύνθετοι" άνδρες».

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 3.8.03, της Παρής Σπίνου

Βιβλιογραφία στα Ελληνικά

- Baldwin, James. Φώναξέ το στα βουνά / Τζέιμς Μπόλντουιν • μετάφραση Μαρία Κονδύλη. - 1η έκδ. - Αθήνα : Μεταίχμιο, 2006.
- Baldwin, James. Το δωμάτιο του Τζοβάνι / Τζέιμς Μπόλντουιν • μετάφραση Τερέζα Βεκιαρέλλη. - 1η έκδ. - Αθήνα : Μεταίχμιο, 2005.
- Baldwin, James. Μια άλλη χώρα / Τζέιμς Μπόλντουιν • μετάφραση Κωστής Αρβανίτης. - 1η έκδ. - Αθήνα : Πατάκη, 2003.

Πηγή: Biblionet.Gr

Ακολουθεί 7λεπτη συνέντευξή του:
LGBT People in History

Πηγή : ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ - COLOURFUL PLANET   με πληροφορίες από  Glbtq.Com και  Biblionet.Gr

******************************************************************
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω