Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Κοσμίδου και τον Νίκο Μυλωνά.


Greece Flag  Ελλάδα : Σάββατο, 28 Απριλίου 2012 | 14:30Συνέντευξη με την Κωνσταντίνα Κοσμίδου και τον Νίκο Μυλωνά, υποψήφιους με τους Οικολόγους Πράσινους.


στη Μαρίνα Γαλανού, για το transs.gr
Φωτογραφίες : Alex.Kat

 
*
Συναντηθήκαμε με την Κωνσταντίνα Κοσμίδου και τον Νίκο Μυλωνά, μέλη και οι δύο της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας, υποψήφιοι στους συνδυασμούς των Οικολόγων Πράσινων στις Εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Θα ήθελα εκ των προτέρων να τους ευχαριστήσω για την συνέντευξη που παραχώρησαν στο transs.gr και να τους ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία στις εκλογές, καθώς -για λόγους ορατότητας της λοαδ κοινότητας- θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν εκπρόσωποι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Κωνσταντίνα, Νίκο σας ευχαριστώ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου για μια συνέντευξη στο transs.gr.

Είσαστε και οι δύο υποψήφιοι στους συνδυασμούς των Οικολόγων Πράσινων (Ο.Π.), η Κωνσταντίνα στην Α' Πειραιώς και ο Νίκος δεύτερος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μ.Γ.: Εσύ Κωνσταντίνα, αν δεν κάνω λάθος, κατεβαίνεις για πρώτη φορά υποψήφια. Πες μας αν θέλεις πως προέκυψε η υποψηφιότητά σου.

Κ.Κ.:
Ναι, κατεβαίνω για πρώτη φορά υποψήφια. Ήταν ένας πολιτικός μου στόχος, μιας και από τα 15 μου πολιτικοποιούμαι. Περίμενα απλώς την κατάλληλη στιγμή, έτσι ώστε να πολιτευτώ με το κόμμα που με εκφράζει περισσότερο από τα άλλα, απόλυτα θα έλεγα.

Μ.Γ.: Νίκο παλιότερα σε είχαμε συναντήσει στην Α' Αθηνών με τους Οικολόγους Πράσινους. Ποιά ήταν η εμπειρία σου - αισθάνεσαι ότι υπήρξε υποστήριξη από την lgbt κοινότητα;

N.M.:
Θεωρώ ότι υπήρξε μεγάλη υποστήριξη της υποψηφιότητάς μου στην Α' Αθηνών από την lgbt κοινότητα, στις εκλογές του 2009. Το αποδεικνύουν τα μηνύματα που έχω πάρει είτε μέσω του διαδικτύου είτε δια ζώσης από άτομα της κοινότητάς μας που γνώριζα ή ακόμα και δεν γνώριζα καθώς και τα υπέροχα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και σε έντυπα.

Μ.Γ.: Πολύ χαίρομαι που το ακούω αυτό Νίκο.
Αισθάνεστε ότι το γεγονός ότι είστε ανοικτοί ως προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό σας, βοηθά ή όχι την υποψηφιότητα στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές;

Κ.Κ:
Αισθάνομαι απλώς την ανάγκη να μην κρύβομαι και να λέω την αλήθεια για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό ως ακτιβίστρια τα τελευταία δέκα χρόνια. Το να δηλώνεις ανοιχτά κάτι τέτοιο στον ελληνικό πολιτικό χώρο είναι θεωρώ ακόμα ένα μεγάλο ρίσκο, όμως εγώ νιώθω υπερήφανη και δε θα μπορούσα να λειτουργήσω διαφορετικά.

N.Μ: Εγώ θα έλεγα, πριν μιλήσουμε για βοήθεια θα έπρεπε να μιλήσουμε, πιστεύω, για την χρησιμότητα των υποψηφιοτήτων, ατόμων που δηλώνουν ανοιχτά τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Είναι θέμα ορατότητας. Η ορατότητα αυτή βοηθά κατ' αρχήν στην άρση και καταπολέμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων καθώς και στην καταπολέμηση των διακρίσεων και την προώθηση της ισότητας για τις λεσβίες, τους γκέι, τους/τις αμφιφυλόφιλους/ες και τους/τις διεμφυλικούς/ες.

Μ.Γ.: Βρισκόμαστε γενικότερα σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δυνάμεις της ακροδεξιάς από τη μια μεριά δείχνουν να κερδίζουν έδαφος, από την άλλη υπό το βάρος ενός κλίματος ανασφάλειας τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων φαίνεται ότι βρίσκονται χαμηλά στις προτεραιότητες των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων. Σε ένα τέτοιο γενικότερο περιβάλλον, τί περιθώρια πιστεύετε ότι υπάρχουν για την άσκηση πιέσεων για τα lgbt δικαιώματα;

KΚ.:
Ο λόγος και οι θέσεις των οικολόγων πράσινων ιδιαίτερα σε LGBTQ θέματα ήταν πάντα συνεπής εν αντιθέσει με ό,τι συμβαίνει στην πολιτική αρένα όπου οι υποσχέσεις διατηρούν ένα παραμυθίστικο διακηρυκτικό χαρακτήρα. Είναι αλήθεια πως σε καιρούς οικονομικής κρίσης, η καλύτερη δικαιολογία για κάθε κυβέρνηση όταν υπάρχει αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ή για την καθημερινότητα των πολιτών, είναι πως δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν. Από την άλλη, η ιστορία έχει δείξει πως σε καιρούς φτώχειας, έχουν γίνει οι μεγαλύτερες κοινωνικές επαναστάσεις. Ποτέ δε θα είναι καιρός για τους Έλληνες πολιτικούς τα LGBTQ θέματα. Πάντα θα πρέπει να πιέζουμε και πιστεύω πως έχουμε καταφέρει πολλά την τελευταία δεκαετία. Γι’ αυτό θεωρώ πως πάντα είναι ο κατάλληλος καιρός να πιέζουμε για τα δικαιώματα μας και να θυμούνται οι πολιτικοί πως δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας με υποχρεώσεις μόνο έναντι του κράτους.

Ν.Μ: Για εμάς τους Οικολόγους Πράσινους η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και περιβαλλοντική και κοινωνική. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε άμεσα να αντιμετωπίσουμε όλες τις διαστάσεις τις κρίσης. Επί πλέον πολλοί και πολλές συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, βιώνουν πολλαπλά προβλήματα επειδή μειώνεται το εισόδημά τους ή μπορεί να βρεθούν ξαφνικά άνεργοι/ες και παράλληλα πέφτουν καθημερινά θύματα διακρίσεων στην απασχόληση και την καθημερινή ζωή. Οι απόψεις που προβάλλονται από κάποιους ότι τα lgbt και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα είναι εντελώς λάθος. Αντίθετα οφείλουμε να διαμορφώσουμε μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική που θα προστατεύει όλους και όλες και πρώτα απ΄ όλα τα ευπαθή άτομα.

Μ.Γ.: Στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κατάρρευσης, αντικειμενικά υπάρχει ένα ευρωσκεπτικιστικό κλίμα, παρ' ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι Έλληνες δείχνουν να επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ξέρω επίσης αν είναι αληθές ή όχι ότι πράγματι το χρονικό διάστημα που πέρασε και στο επόμενο χρονικό διάστημα διακυβεύεται η παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε., αλλά πέρα απ' αυτό, όσον αφορά τα lgbt δικαιώματα, νομοθετικά το μόνο που έχουμε είναι η νομοθεσία κατά των διακρίσεων (έστω κι είναι μόνο για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού) η οποία είναι εφαρμογή Οδηγίας της Ε.Ε και η οποία είναι αμφίβολο αν θα την υιοθετούσε η Ελλάδα αν δεν ήταν κράτος-μέλος της Ε.Ε. Επίσης, ως δεσμευτικό πλαίσιο υπάρχουν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν τα lgbt δικαιώματα.

Το ερώτημά μου είναι πως όπως είναι φυσικό αυτός ο ευρωσκεπτικισμός, υπάρχει και σε ένα μεγάλο μέρος της lgbt κοινότητας στη χώρα μας.

Κωνσταντίνα, πόσο τον συμμερίζεσαι;

Κ.Κ.:
Προσωπικά όσο και το κόμμα με το οποίο κατεβαίνω ως υποψήφια, θεωρώ πως η παραμονή μας στην ΕΕ δε διακυβεύεται τόσο εύκολα όσο θέλουν να το παρουσιάζουν. Είμαι υπέρ της παραμονής μας στην ΕΕ, όχι μόνο γιατί μόνο με τις πιέσεις της τελευταίας, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να δεχτεί να νομοθετήσει δικαιώματα για τα LGBTQ άτομα όπως το σύμφωνο συμβίωσης ή τον γάμο κα την υιοθεσία, αλλά γιατί θεωρώ πως μία ισχυρή Ευρώπη συμφέρει όλα τα κράτη μέλη της.

Μ.Γ.: Νίκο, βλέποντας τι συμβαίνει γενικότερα στην Ε.Ε., μήπως τελικά η υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποχωρεί στην Ε.Ε.; Γιατί, έχουμε καιρό να ακούσουμε κάποιο "καλό νέο" όσον αφορά την προώθηση των lgbt δικαιωμάτων, είτε από κάποια χώρα (η τελευταία ήταν η Πορτογαλία) είτε συνολικότερα, και το μόνο που ακούμε είναι για οικονομικά θέματα. Ή είναι δική μου αίσθηση;

Ν.Μ:
Η απάντηση στην κρίση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή και στο οικονομικό και το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό πεδίο. Σε επίπεδο ΕΕ, ενώ υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που πιέζουν για οπισθοχώρηση στον τομέα των lgbt αλλά και ευρύτερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχουν και προοδευτικές δυνάμεις μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως είναι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι που υποστηρίζουν πολιτικές καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της ισότητας.

Μ.Γ.: Είναι αλήθεια ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι ένα από τα πολιτικά κόμματα που έχουν υποστηρίξει τα lgbt δικαιώματα. Έχουν υποστηρίξει το δικαίωμα των λοαδ στο σύμφωνο συμβίωσης, στον πολιτικό γάμο, στην υιοθεσία και ομογονεϊκότητα (δεν ξέρω αν έχουν διατυπώσει άποψη στα θέματα της τρανς κοινότητας, αν συμβαίνει αυτό παραπέψτε με σε κάποιο κείμενο). Αισθάνεστε ικανοποιημένοι από το σύνολο των θέσεων, αλλά και την προβολή αυτών στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής των Πράσινων;

Κ.Κ.:
Αισθάνομαι απόλυτα ικανοποιημένη. Όπως προανέφερα οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν πάντα σταθεροί στις θέσεις τους όσον αφορά στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως στα δικαιώματα της κοινότητας μας.

Ν.Μ: Στις προγραμματικές θέσεις των ΟΠ υπάρχει συγκεκριμένο κεφάλαιο με τίτλο: «Όχι διακρίσεις με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό ή/και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου» (Παρακαλώ δείτε το εδώ). Παράλληλα η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει επεξεργαστεί επί πλέον θέσεις (παρακαλώ δείτε εδώ) και τοποθετείται συχνά για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου. Η δε προβολή των συγκεκριμένων θέσεων στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής των Πράσινων, είναι πολύ καλή. Βέβαια, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στα πλαίσια αυτά σκοπεύουμε πολύ σύντομα να καλέσουμε σε διαβούλευση τις οργανώσεις της lgbt κοινότητας για να προωθήσουμε δράσεις με βάση και τις προτεραιότητες των οργανώσεων.

Μ.Γ.: Το κόμμα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο (μέλος του οποίου είναι και οι Έλληνες Οικολόγοι Πράσινοι) έχει πλούσια δραστηριότητα στα lgbt δικαιώματα. Ωστόσο, ο Ευρωβουλευτής των Ελλήνων Οικολόγων -αν κάνω λάθος διορθώστε με- δεν έχει κάνει κάποια ερώτηση ή παρέμβαση σε lgbt θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο, παρ' ότι έχει κάνει παρέμβαση υπέρ δικαιωμάτων άλλων μειονοτήτων (πχ Ρομά). Δεν θα ήθελα να επικεντρώσουμε στους Οικολόγους γιατί οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο πράγματι έχουν δράση, αλλά γενικότερα, τα Ελληνικά κόμματα που εμφανίζουν θέσεις υποστηρικτικές στην lgbt ατζέντα, δεν αισθάνεστε ότι όταν το πράγμα φτάνει στην πράξη τελικά τα lgbt δικαιώματα έρχονται τελευταία ανάμεσα στην γενικότερη ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Κ.Κ.: Θα συμφωνήσω με την άποψη αυτή όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα.
Τα Ελληνικά κόμματα έχουν όντως δείξει πως όταν φτάνει να αποδείξουν στη πράξη πως ενδιαφέρονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, που μέσα σε αυτά θεωρούνται και τα LGBTQ δικαιώματα, δεν το κάνουν.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις των Ο.Π. στο Ευρωκοινοβούλιο θα πει περισσότερα ο Νίκος, υπάρχει όμως ένα καλό δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας με τους Πράσινους της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα κράτη μέλη. Οι πιέσεις που ασκεί ο δικός μας ευρωβουλευτής είναι πάντα εμφανείς. Μόνο που στην Ελλάδα δεν ασχολούνται με την άποψη δυστυχώς ενός μόνο Ευρωβουλευτή και δη Οικολόγου Πράσινου…

Ν.Μ: Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, είχε καταθέσει στις 7.10.2009 ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σωστή εφαρμογή της Απόφασης-Πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην Ελλάδα αλλά και τις οδηγίες 2000/43/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και 2000/78/EK για την ίση μεταχείριση στην εργασία, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απάντηση που έδωσε η Επιτροπή. Παρακαλούμε δείτε εδώ το σχετικό Δελτίο Τύπου.
Όπως γνωρίζετε και η Απόφαση-Πλαίσιο και οι δύο οδηγίες για την ίση μεταχείριση αφορούν και τα lgbt δικαιώματα.
Παράλληλα και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Νίκος Χρυσόγελος που τον διαδέχθηκε λόγω της εναλλαγής που ισχύει στους ΟΠ, ψηφίζουν μαζί και με την υπόλοιπη ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλα τα ψηφίσματα που υποστηρίζουν lgbt δικαιώματα στο πλαίσιο και της υπογραφής εκ μέρους τους του δεσμευτικού κειμένου της ILGA-Europe.

Μ.Γ.: Κωνσταντίνα, συμμετέχεις προσωπικά ως ιδρυτικό μέλος της NELFA, πανευρωπαϊκής οργάνωσης ομπρέλα για την υποστήριξη των lgbt οικογενειών. Πες μας αν θέλεις δύο λόγια.
Για την NELFA, τα σχέδια, τις δράσεις. Δώσε μας κάποιες πληροφορίες.

Κ.Κ.:
Η ΟΛΚΕ, κατάφερε μέσα από αποτελεσματικές συνεργασίες να είναι μία εκ των δώδεκα ιδρυτικών οργανώσεων της NELFA. Η ΟΛΚΕ επίσης φέτος έχει θεματική ενότητα την LGBTQ οικογένεια. Διοργανώνει μάλιστα διεθνές συνέδριο με ομιλητές από επτά χώρες κα τη συμμετοχή πενήντα ξένων ακτιβιστών στις 8 και 9 Ιουνίου παρελαύνοντας μάλιστα και στο Athens Pride.

Εγώ είμαι και στο πρώτο ιδρυτικό ΔΣ της NELFA και είμαι πολύ περήφανη που ασχολούμαι ακτιβιστικά με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη που αγαπούν, παντρεύονται, μεγαλώνουν παιδιά.

Σκοπός της NELFA είναι η ίση μεταχείριση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τα δικαιώματα των LGBTQ οικογενειών, η θεσμοθέτηση της τεκνοθεσίας, του γάμου, της υιοθεσίας, και η μάχη κατά της ομοφοβίας προς τα παιδιά των LGBTQ οικογενειών στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 οργανώσεις και εγώ είμαι υπεύθυνη για την ΝΑ Ευρώπη και κάνω επαφές καθώς και συνεργασίες με LGBTQ οργανώσεις σε αυτή την περιοχή της ΕΕ.

Μ.Γ.: Νίκο, είσαι ένας εξ αυτών που έχουν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, για το Ελληνικό Σύμφωνο Συμβίωσης. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Πιστεύεις ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη;

Ν.Μ:
Απ΄ όσο γνωρίζω το ΕΔΑΔ πρόκειται να συνεδριάσει και ν΄ αποφασίσει γι΄ αυτό το θέμα μέσα στους επόμενους μήνες. Είμαστε αισιόδοξοι για την απόφαση.

Μ.Γ.: Κωνσταντίνα, ως μέλος της ΟΛΚΕ από τα πρώτα βήματά της και τώρα στο Δ.Σ. τί αισθάνεσαι ότι λείπει ώστε το lgbt κίνημα στην Ελλάδα να μπορέσει να επηρεάσει και να πείσει την Ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή για την προώθηση των lgbt δικαιωμάτων; Ή πιστεύεις ότι η Ελληνική κοινωνία είναι τόσο βαθιά συντηρητική που εκεί βρίσκεται ένα ανυπέρβλητο τείχος;

Κ.Κ.: Δε θεωρώ πλέον πως ο κόσμος είναι τόσο βαθιά συντηρητικός. Τα πράγματα έχουν αλλάξει στην ελληνική πραγματικότητα, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και στην επαρχία. Το λέω εγώ που προέρχομαι από μικρή πόλη. Αυτό όμως που λείπει από το LGΒTQ κίνημα είναι η αλληλεγγύη, οι συνεργασίες και η αλληλοϋποστήριξη. Κάτι που τον τελευταίο χρόνο, προσπαθούμε πολλές οργανώσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπή περιφέρεια να το πραγματοποιήσουμε. Ανάμεσα σε αυτές είναι και το ΣΥΔ.

Μ.Γ.: Νίκο, ενεργοποιείσαι στον lgbt χώρο από αρκετά παλιά, από την εποχή του ΑΚΟΕ. Τί πιστεύεις ότι έχει φταίξει και εν έτει 2012, βρισκόμαστε τόσο πίσω στην Ελλάδα;

Ν.Μ:
Το κοινωνικά κινήματα ως γνωστόν δεν αναπτύσσονται με γραμμικό τρόπο. Έτσι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄90 η συμμετοχή των συμπολιτών μας στις lgbt οργανώσεις ήταν μικρή, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιες οι οργανώσεις γιαυτό και η φωνή τους ήταν κάπως αδύναμη. Έτσι παρ΄ όλες τις μεγάλες προσπάθειές τους, τις οποίες θα χαρακτήριζα σε πολλές περιπτώσεις «ηρωικές» δεν κατάφεραν να επηρεάσουν σημαντικά τα πράγματα. Η σημερινή όμως κατάσταση με τις ενδυναμωμένες οργανώσεις και τις πετυχημένες διοργανώσεις του Athens Pride μόνο αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει μια ώθηση για την κατοχύρωση των lgbt δικαιωμάτων και δεν θα είναι και τόσο πίσω η Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ και τους δυό!
Εύχομαι και στους δυό σας καλή επιτυχία!,
και σας ευχαριστώ για τη συνομιλία μας.

--------------------------------------------------------------------------------

Σύντομα βιογραφικά των δύο υποψηφίων:

Κωνσταντίνα Κοσμίδου

Γεννήθηκα στη Δράμα το 1972. Σπούδασα στα ΤΕΙ Πάτρας Διοίκηση Επιχειρήσεων, έκανα μεταπτυχιακό στην Τραπεζική Διοίκηση και το 2005 ασχολήθηκα με τη Νοσηλευτική Χειρουργείου αριστεύοντας από το ΙΕΚ ΣΒΙΕ. Με κατατακτήριες εξετάσεις, πέρασα πέμπτη σε σειρά βαθμολογίας στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών όπου είμαι τελειόφοιτη. Τα τελευταία επτά χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά ως τουριστική συνοδός, ταξιδεύοντας σε 102 χώρες και έχοντας πλέον ειδικές γνώσεις για τις περισσότερες από αυτές. Έχω επίσης εκδώσει ένα μυθιστόρημα και μία ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος.

Ασχολούμαι ενεργά από το 1987 σε διάφορες ΜΚΟ ενώ το 1997 έμεινα για οκτώ μήνες στην Καλκούτα της Ινδίας, στην εξωτερική ιεραποστολή, δίπλα στη Μητέρα Τερέζα, περιθάλποντας 400 οικογένειες λεπρών. Ήμουν μέλος του ΔΣ στους Γιατρούς του Κόσμου στην Κύπρο με επισκέψεις στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Έχω συμμετάσχει σε τέσσερις Ολυμπιάδες ως εθελόντρια και σε διάφορες άλλες διεθνείς διοργανώσεις. Έχω ενεργή συμμετοχή στα Special Olympics ως εθελόντρια και διαιτητής στο μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τις διακρίσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και κυρίως με την ταυτότητα του κοινωνικού φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Είμαι εμπειρογνώμονας για την Ελλάδα σε έρευνες που πραγματοποιεί η FRA (Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων), μέλος ΔΣ της ΟΛΚΕ καθώς και μέλος ΔΣ της NELFA (με έδρα τις Βρυξέλλες). Είμαι εκπρόσωπος της ΟΛΚΕ στην ILGA Europe και διοργανώνω πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιθυμώ μέσα, από ένα κόμμα που με εκφράζει απόλυτα, το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, να συνδράμω ενεργά και στον πολιτικό στίβο. Γιατί η πολιτική οικολογία αμφισβητεί την κοινωνία του κέρδους, ενισχύει την κοινωνική δικαιοσύνη, αναφέρεται στην οικονομία της βιωσιμότητας και της συμμετοχής, στο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, στην υλική βάση για μακροχρόνια ευημερία, στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, στην ανοικτή κοινωνία που θα περιέχει πολλές κοινωνίες. Είμαι υπέρ όσων αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής διάκρισης και υπέρ της ισοτιμίας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και κοινωνικού φύλου.

Μυλωνάς Νικόλαος

Γεννήθηκα το 1958 στην Αλεξανδρούπολη. Από το 1976 κατοικώ μόνιμα στην Αθήνα. Έχω σπουδάσει οικονομικά. Τα τελευταία 22 χρόνια εργάζομαι στην μη Κερδοσκοπική Κινηματογραφική Εταιρεία STUDIO – παράλληλο κύκλωμα. Η κύρια δραστηριότητα του οργανισμού είναι η διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης και παιδείας μέσω των σπάνιων αρχειακών συλλογών του.Το 1979 εντάχθηκα στο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ) και συμμετέχω ενεργά στις κινήσεις που διεκδικούν την ισότητα για τις λεσβίες, τους γκέι, τους/τις αμφιφυλόφιλους/ες και τους/τις τρανσέξουαλ/τρανστζέντερ. Παράλληλα, οι προβληματισμοί μου σχετικά με την καταπολέμηση όλων των διακρίσεων, την οικολογική κρίση του πλανήτη, τα δικαιώματα των ζώων, με οδηγούν στην Εναλλακτική Κίνηση Οικολόγων (ΕΚΟ) το 1987. Ιδρυτικό μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του δικτύου «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» και της ΟΛΚΕ. Μέλος των Οικολόγων Πράσινων από την ίδρυση του κόμματος. Στα πλαίσια της συνεχόμενης εκπαίδευσής μου, παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, σεμινάρια επικοινωνίας, επίλυσης συγκρούσεων και διεργασίας ομάδας.

Μεσόγειος SOS http://medsos.gr/medsos/
ΟΛΚΕ http://www.olke.org/
Προσωπικό Blog http://nickosm.blogspot.com/Interview - Συνέντευξη


© Transs.gr
******************************************************************


Στηρίξτε τον Πολύχρωμο Πλανήτη, τον μοναδικό εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο στην χώρα μας που εξειδικεύεται στην γκέι, λεσβιακή και τρανς πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο.

Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο
Πολύχρωμος Πλανήτης,
Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕ,
τηλ. 210.8826600,

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:30.
και Σάββατο 09:00 - 18:00

http://www.colourfulplanet.com/
E-mail : info@colourfulplanet.comπίσω πάνω

 

πίσω πάνω