Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Ολλανδία: Πέρασε νόμος που προστατεύει τους τρανς ανθρώπους. Και τώρα τι;


Flag Ολλανδία : Kυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 | 20:35


Ολλανδία: Πέρασε νόμος που προστατεύει τους τρανς ανθρώπους. Και τώρα τι;


Άρθρο || Vreer Sirenu

*


Μετάφραση για το transs.gr
*Ειρήνη ΠετροπούλουΝωρίς το πρωί της 18ης Δεκεμβρίου του 2013, η Γερουσία της Ολλανδίας πέρασε πρόταση για την επικαιροποίηση της νομοθεσίας (για την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων) που ισχύει εδώ και 18 χρόνια. Η μάχη ήταν μακρά και όχι πάντα εύκολη, εφόσον ναι μεν έχουν υλοποιηθεί ορισμένα βασικά αιτήματα, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά άλλα ακόμα.

Τα αποτελέσματα της συνολικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας έχουν ως εξής:

· Δεν απαιτείται πλέον κανένας ιατρικός έλεγχος που να μετρά πόσο τρανς είναι ένας τρανς άνθρωπος.
· Η αλλαγή στο ληξιαρχείο γίνεται με την προσκόμιση επιστολής ειδικού (ψυχολόγου εγκεκριμένου από την ομάδα φύλου!) όπου δηλώνεται και η συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου διεμφυλικού ανθρώπου.
· Ουσιαστικά, δεν υπάρχει αλλαγή στην ίδια την ιατρική διαδικασία δεν έχει αλλάξει: διάγνωση, ορμονοθεραπεία και εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο της χειρουργικής επέμβασης (στην χώρα των γεννητικών οργάνων και στο στήθος) και το κόστος να καλύπτεται (εν μέρει).


Η συζήτηση, που έγινε την Δευτέρα το βράδυ, όσον αφορά κάποια από τα στοιχεία της πρότασης # 33.351 ήταν λακωνική. Όλα τα ενδιαφερόμενα πολιτικά κόμματα αναφέρθηκαν ξανά στα σημεία που ενδιαφέρονται. Στο τέλος ο νόμος πήρε πέρασε με πλειοψηφία των δύο τρίτων. Το θέμα κρίθηκε ως ιδιαίτερης σπουδαιότητας για κομματικούς λόγους. Το συγκεκριμένο κείμενο αναφέρει περιληπτικά τα επιχειρήματα και σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Η «μητρότητα» είναι γένους θηλυκού!

Οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται να προβληματίζονται έντονα με το θέμα της νομικής παρέμβασης στην "τάξη της φύσης". Από την 1η Ιουλίου, μια τρανς γυναίκα μπορεί να γίνει «πατέρας» ενός παιδιού και ένας τρανς άντρας μπορεί να φέρει στον κόσμο το παιδί του, χωρίς να αλλάξει νομικά το φύλο τους. Βέβαια, στην περίπτωση όπου πρόκειται να γεννηθεί ή έχει γεννηθεί ένα παιδί, δεν γίνεται μνεία του φύλου του γονέα με διοικητική πράξη. Δεν είπαν (οι Χριστιανοδημοκράτες) τα πράγματα με το όνομα τους, αλλά ακούστηκε ότι θεωρούν βδελύγματα τους άντρες που μένουν έγκυοι και τις γυναίκες που μπορούν να γονιμοποιήσουν. Μάλιστα το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) απεύθυνε έκκληση για «έλεγχο της αντικειμενικότητας», δηλαδή, το δικαστήριο όπου είναι αρμόδιο για θέματα οικογένειας. Επίσης, με την ακύρωση του ελέγχου του δικαστηρίου, οι Χριστιανοδημοκράτες ήθελαν να επαναφέρουν ξανά διά νόμου την Δοκιμασία σε Συνθήκες Καθημερινότητας για ένα ή για δύο χρόνια. Οι ανήλικοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό του φύλου μόνο με την συγκατάθεση των γονέων τους. Και αυτό για να αποφευχθούν προβλήματα εσωτερικής φύσης. Σύμφωνα με την άποψη του Γερουσιαστή του κόμματος CDA, αυτά τα θέματα πρέπει να διευθετηθούν από το νόμο. Η συγκεκριμένη πρόταση θα μας αφήσει με το παλιό νόμο του 1985, καθώς και με τις τροποποιήσεις λόγω των σύγχρονων εξελίξεων, όπως είναι η ισότητα στον γάμο (που ισχύει από το 2001) και η υιοθεσία.

Δικαστικές διαδικασίες

Οι Σοσιαλιστές, παράλληλα, μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην συζήτηση σε ότι αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο. Έχουν ήδη πράξει τοιουτοτρόπως με τον νόμο που επιτρέπει στην σύντροφο να αναλάβει από κοινού με την βιολογική μητέρα την ανατροφή των παιδιών τους. Ο γερουσιαστής ο οποίος έκανε παρεμβάσεις είναι πρώην δικαστής οικογενειακών υποθέσεων που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα νομικό σύστημα το οποίο να εμφανίζει συνοχή όσον αφορά τα θεμελιώδη νομικά ζητήματα. Όταν απαιτείται αλλαγή μιας πράξης, αρμόδιο είναι συνήθως το δικαστήριο των οικογενειακών υποθέσεων. Σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνεται με άλλα 1500-2000 ευρώ το ήδη φορολογημένο κόστος του επαναπροσδιορισμού του (κοινωνικού) φύλου. Το κόμμα των Σοσιαλιστών (SP) πρόκειται να ζητήσει τροποποίηση του νόμου ώστε το Κράτος να αναλαμβάνει τα δικαστικά έξοδα. Αυτό με την προϋπόθεση ότι δεν θα επέλθουν αλλαγές στο νομικό σύστημα. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες προηγούμενες εκθέσεις στις οποίες αναφέρεται ότι δεν αμφισβητείται η επιλογή της διαδικασίας μέσω της δικαστικής οδού.

Το δικό μας συμπέρασμά μας είναι ότι οι θεσμοί αυτοί ουδέποτε μας άκουσαν με προσοχή σε αυτό το σημείο: όταν το 1/3 των τρανς ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και πολλοί είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, τα 2000 ευρώ δεν επιβαρύνουν μόνο, αλλά τινάζουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Και μόνο το γεγονός ότι η ταυτότητα του φύλου μας πρέπει να επιβεβαιωθεί από έναν δικαστή ώστε να υπάρξει νομική αναγνώριση από το κράτος, ενώ κατ’ ουσίαν δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σώμα και την ταυτότητα φύλου μας, είναι θράσος. Το ορθότερο θα ήταν η τροποποίηση της καταχώρησης να γίνεται από τον υπάλληλο του ληξιαρχείου. Ο,τιδήποτε άλλο καταντά γελοιότητα.

Η νομικίστικη ορολογία

Η Γερουσιαστής Quik - Schuijt του κόμματος SP είναι ενάντια του ορίου ηλικίας στο νόμο. Κάθε όριο αποτελεί αυθαιρεσία, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει και η συγκατάθεση των γονέων. Και ένας δικαστής που θα αποφανθεί ανάλογα. Αν και διαφωνώ κάθετα με τις προτάσεις των παραπάνω κομμάτων, καταλαβαίνω την ανησυχία τους για ανακολουθίες στο νομικό σύστημα. Οφείλω, βέβαια, να ενημερώσω τα παραπάνω κόμματα ότι ήδη υπάρχουν ανακολουθίες στους νόμους επειδή το σύστημα είναι ξεπερασμένο, και δεν έχει συμπεριλάβει αρκετές από τις εξελίξεις που συμβαίνουν στην κοινωνία. Στην προσπάθεια να διατηρηθεί ο ετερο- κανονιστικός χαρακτήρας του νόμου, τα προβλήματα θα συσσωρεύονται το ένα πάνω στο άλλο. Είναι πολύ καλή η ιδέα της δημιουργίας μιας κρατικής επιτροπής που θα αναλάβει να επανεξετάσει το Οικογενειακό και το Ατομικό Δίκαιο, με την προϋπόθεση ότι θα εκσυγχρονιστεί το νομικό σύστημα και θα γίνει ουδέτερο ως προς τα φύλα. Ο εκσυγχρονισμός, ωστόσο, των νόμων έτσι ώστε να παραμείνει ανέπαφο το σύστημα, δεν φαίνεται να έχει καμία αποτελεσματικότητα πλέον. Ο νόμος μπάζει ήδη νερά από το 2001 που έγιναν οι πρώτοι γάμοι μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Καλύτερα να δουν την παρούσα εξέλιξη ως ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του (νομικού) συστήματος. Το γεγονός και μόνο ότι η γερουσιαστής Quik δεν φαίνεται διατεθειμένη να το δει έτσι, δείχνει πόσο συντηρητική είναι σε ότι αφορά την νομοθεσία. Οι γερουσιαστές επιμένουν να θέλουν να επηρεάζουν τη ζωή μας περισσότερο από κάθε λογική. Όπως και η εκπρόσωπος του κόμματος των Σοσιαλιστών θέλει να νομοθετεί για συναισθηματικό πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει στην περίπτωση που θα θελήσουμε να επιστρέψουμε στο φύλο που είχαμε κατά την γέννηση μας.

Ποιος αποφασίζει ;

Πολλά κόμματα (Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, συντηρητικοί Χριστιανοί, Κόμμα της Ελευθερίας) τάχθηκαν κατά του ορίου των 16 ή και λιγότερο ετών, επειδή αμφισβητούν το πόσο πραγματικά βέβαιος και υπεύθυνος μπορεί να είναι ένας άνθρωπος σε ηλικία 16 ετών. Αυτός είναι ο λόγος που δικαίωμα ψήφου έχουν άτομα 18 ετών και άνω, όπως στο ίδιο όριο ηλικίας εκδίδεται η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ… Δεν πείθονται με τίποτα όταν τους λέμε και τους δείχνουμε ότι ένας τρανς άνθρωπος μπορεί να είναι από την εφηβική του ηλικία σίγουρος και ικανός να αποφασίζει για τον εαυτό του. Δεν πείθονται ούτε από το γεγονός ότι μπορούν, βάσει του νόμου, να υποβληθούν (εκουσίως) από την ηλικία των 16 ετών σε χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου. Προφανώς, κανένας γερουσιαστής δεν έχει τρανς παιδί. Όπως γίνεται στις ΗΠΑ, και ενδεχομένως σε άλλες χώρες, όπου όταν ένας πολιτικός υποστηρίζει ένθερμα και ολόψυχα τα LGBT δικαιώματα, πιθανότατα το παιδί του είναι γκέι ή λεσβία, έτσι και εδώ χρειαζόμαστε πολιτικούς που να είναι γονείς τρανς παιδιών. Υπάρχουν διαθεσιμότητες;

Κανένα όριο

Οι Φιλελεύθεροι του κόμματος D 66 αναφέρονται στην παγίωση της επιθυμίας του επαναπροσδιορισμού. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τη συναίνεση μετά από ενημέρωση. Η συναίνεση μετά από ενημέρωση ελέγχει κατά πόσο ψυχικά ικανό είναι ένα άτομο όταν ζητά κάτι συγκεκριμένο. Η σταθερότητα είναι ένα μέρος αυτής της διαδικασίας, εμμέσως, το συμπέρασμα που μπορεί κανείς να αντλήσει από τη συζήτηση. Επίσης ο ρητός έλεγχος ενέχει τον κίνδυνο μιας εκ νέου επί της ουσίας απόφασης που και πάλι δεν ήταν στις προθέσεις του νομοθέτη.

Επίσης, σε πρόθυμα επί της αρχής κόμματα, όπως οι Σοσιαλδημοκράτες, το όριο ηλικίας και οποιοδήποτε όριο ηλικίας που ορίζεται δια νόμου, παραμένει ένα πραγματικά εξοργιστικό πρόβλημα. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ολλανδίας (PvdA) θα ήθελε να μην αναφέρεται κανένα όριο ηλικίας στο νόμο, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει και να προστατευτούν τα καλύτερα συμφέροντα των ανηλίκων. Δεν έχουν όλα τα ανήλικα άτομα τέτοια αυτοπεποίθηση ώστε να είναι σίγουρα και σε θέση να εκφράσουν την διαφορετική ταυτότητα του φύλου τους. Αλλά ούτε θα ερωτηθούν ούτε θα τους ζητηθεί να απαντήσουν κατά την διαδικασία της συναίνεσης. Εδώ είναι που δεν θα έπρεπε να υπάρχει τέτοια διαδικασία, Αν δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία, δεν θα τους δινόταν η δυνατότητα να απαντήσουν στο ερώτημα «ποιο είναι το φύλο τους». Είτε θα ζητούσαν ή δεν θα ζητούσαν επαναπροσδιορισμό του φύλου. Ο νομοθέτης θα μπορούσε να προβληματίζεται για τις μη ελεγχόμενες αλλαγές (μια ανωμαλία στη νομοθεσία της Ολλανδίας). Θα μπορούσε να αφορά ζήτημα μικρής σημασίας για τους διεμφυλικούς ανθρώπους. Ο καθένας ολλανδός πολίτης διαθέτει κάποιο επίσημο έγγραφο, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, στα οποία αναφέρεται ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλειας (Μητρώο Κοινωνικών Υπηρεσιών). Η χρησιμότητα του γίνεται για λόγους ταυτοπροσωπίας, αλλά και για λόγους επαναπροσδιορισμού φύλου και για την περίπτωση αλλαγής στο όνομα (μετά από γάμο!). Που αυτομάτως απαντά στο επιχείρημα των Συντηρητικών: «Και τι γίνεται σε περίπτωση κακόβουλης χρήσης του νόμου;»

Συνεπώς, έχουμε ένα απαράδεκτο όριο ηλικίας, επιθυμούμε ένα λογικό νομικό σύστημα για όλους, εκτρέφουμε τον φόβο ότι θα χρησιμοποιηθεί (ο νόμος) με εγκληματικό τρόπο, τι άλλο μέλλει γενέσθαι; Η υπόλοιπη συζήτηση δεν είχε να δώσει τίποτα καινούργιο από πλευράς επιχειρηματολογίας. Το κόμμα των Συντηρητικών Χριστιανών και το Κόμμα της Ελευθερίας έχουν ταχθεί κατά του νόμου και δεν φαίνεται να δίνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στα ανθρώπινα δικαιώματα για διαφορετικούς λόγους. Οι Συντηρητικοί (WD) δίνουν ξανά έμφαση στο θέμα των ανηλίκων και φαίνεται να ανησυχούν για την ενδεχόμενη εγκληματική πρόθεση. Και με αυτό φαίνεται ότι έχουμε τελειώσει με όλα τα σχετικά επιχειρήματα.

Ιστορία

Αυτό που δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν οι περισσότεροι γερουσιαστές είναι ότι το αποτέλεσμα του 1985, ο νόμος είχε προγραμματιστεί να είναι πιο σύγχρονος για την εποχή του αλλά χάρις στην κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών κράτησε τις ιατρικές προϋποθέσεις. Κρίθηκε απαραίτητο, για λόγους συμφέροντος στην προστασία της δημόσιας τάξης, να προαπαιτείται η υπογονιμότητα. Τότε, μάλιστα, το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο ώστε να αποφευχθούν τα νομικά προβλήματα και έτσι έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποτρέπονται οι άντρες να δηλώνουν μητέρες και οι γυναίκες να δηλώνουν πατεράδες. Το θέμα αυτό θα ερχόταν, ούτως ή αλλιώς, στο προσκήνιο δεδομένου του ότι πολλοί τρανς άνθρωποι ζούσαν, πριν προχωρήσουν σε επαναπροσδιορισμό φύλου, ως ετεροφυλόφιλοι και είχαν αποκτήσει παιδιά. Ήταν de facto άνδρες μητέρες και γυναίκες πατεράδες. Τώρα, όμως, υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτή τη μορφή της γονεϊκότητας. Αυτό, βέβαια, επήλθε στο τέλος με την ψήφο των Χριστιανοδημοκρατών.

Οι προοδευτικοί

Θετικές παρεμβάσεις έκαναν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Οι Πράσινοι αναφέρθηκαν ευθύς εξ’ αρχής στις Αρχές της Yogyakarta (άρθρο 3, το δικαίωμα αναγνώρισης από το νόμο: κανένας δεν πρέπει να αναγκάζεται να υποβληθεί σε ιατρικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης επανακαθορισμού φύλου, στείρωσης ή ορμονικής θεραπείας, ως προαπαιτούμενο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας του φύλου του). Με το νόμο για την από κοινού ανατροφή των παιδιών από τα λεσβιακά ζευγάρια (δεν χρειάζεται πλέον υιοθεσία από τη δεύτερη μητέρα, απλώς η αναγνώρισή της ενώπιον του ληξιάρχου), εξαφανίστηκαν οι νομικές αναστολές που υπήρχαν για τους άνδρες που ήταν μανάδες και για τις γυναίκες που ήταν πατεράδες. Τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με την κοινωνική κατάσταση των τρανς ανθρώπων και για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τα δικαιώματα τους. Η εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων ανέφερε διάφορες ιστορίες για να δείξει τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι διεμφυλικοί άνθρωποι. Ήταν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από την αμιγώς νομικό πλαίσιο της συζήτησης.

Αυτονομία

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον παρόντα νόμο δεν αφορούν άμεσα το κείμενο, αλλά περισσότερο σο σκεπτικό πίσω από αυτό το νόμο. Διαβάζοντας το κείμενο και τις τελικές απαιτήσεις, θα μπορούσαμε να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με το σκεπτικό ότι σε τρία χρόνια ο ρόλος των ειδικών θα έχει όλο και μικρότερη σημασία και κάποια στιγμή η γνώμη τους δεν θα μετράει πουθενά. Λέμε ΝΑΙ, λοιπόν στην αυτονομία των διεμφυλικών ανθρώπων. Αλλά…

Ο νόμος, πέρα από την φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται, είναι τελείως λάθος. Κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου και από τις απαντήσεις της Κυβέρνησης, φάνηκε ότι οι τρανς δεν θεωρούνται άνθρωποι που μπορούν να αποφασίζουν για τον εαυτό τους και με ποιο φύλο επιθυμούν να ζήσουν στη ζωή τους. Ο ρόλος του ειδικού που έρχεται να επιβεβαιώσει την δική μας συγκατάθεση έχει σημαντικά μεγαλύτερη βαρύτητα από το ρόλο ενός δημοσίου υπαλλήλου ο οποίος οφείλει να ελέγξει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την τέλεση γάμου. Οι Αρχές της Yogyakarta αναφέρουν ρητά ότι δεν επιτρέπεται καμία διάκριση για λόγους ταυτότητας φύλου, όπως ισχύει πλέον σε πολλές ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ο δρόμος προς τα εμπρός

Ο καλύτερος και ο μοναδικός δρόμος προς τα εμπρός, είναι να συνεχιστεί η πορεία προς την από-ιατρικοποίηση και προς τα ίσα δικαιώματα. Μέχρι οι τρανς άνθρωποι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους μη-τρανς ανθρώπους. Καμία επιπλέον υποστήριξη λόγω της στέρησης των απτών ίσων δικαιωμάτων. Η πρόοδος επέρχεται, από την μια μεριά, με τη χειραφέτηση ώστε οι εργαζόμενοι διεμφυλικοί άνθρωποι να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, χωρίς διακρίσεις ή ιατρικοποίηση λόγω της διαφορετικότητας τους.

Επομένως, ο νέος νόμος πρέπει να αλλάξει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προαπαιτείτε η γνωμάτευση ειδικού που θα ελέγχει το πόσο ενήμεροι είμαστε όταν δίνουμε την συγκατάθεση μας για μια νομική αλλαγή. Κάτι τέτοιο εξακολουθεί να προάγει τις ανισότητες. Δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός ανθρώπου όταν επιθυμεί να τελέσει γάμο και το πώς φαντάζεται αυτό το «μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει». Φυσικά, υπάρχει και το διαζύγιο, αλλά αυτό δεν είναι ο λόγος για τον οποίο παντρεύεται κάποιος. Γιατί λοιπόν να μην αμφισβητούνται οι μέλλοντες σύζυγοι (όχι απαραίτητα αναμεταξύ τους) για το πώς οραματίζονται τη νέα ζωή τους και για το πόσο σίγουροι είναι ότι θα μείνουν παντρεμένοι Οπότε, δεν χρειάζεται και να τίθεται υπό αμφισβήτηση η απόφαση ενός διεμφυλικού ανθρώπου.

Το θέμα στη συναίνεση εξακολουθεί να είναι σημαντικό και στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει να καταλάβετε τι προσφέρουν ορισμένες θεραπείες σε ευκαιρίες και τι σε κινδύνους, εάν ο γιατρός, που θα εφαρμόσει την θεραπευτική αγωγή, είναι σίγουρος ότι έχετε πλήρη επίγνωση των πράξεων σας, όπως ακριβώς ένα καλά ενημερωμένος ασθενής. Αυτός είναι άλλος ένας από τους αγώνες που έχουμε να δώσουμε, αυτή τη φορά στην κλινική του Άμστερνταμ που έχει επιφορτιστεί με τον ρόλο του βασικού επιστημονικού κέντρου για θέματα διεμφυλικότητας. Παράλληλα, και με το Υπουργείο Υγείας που δίνει στο συγκεκριμένο κέντρο το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίζεται. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα μας πάρει αυτός ο αγώνας. Αλλά το επόμενο ICD - 11 θα είναι ευνοϊκό για μας, οπότε πιθανότατα η μάχη να έχει πιο γρήγορα αίσιο τέλος.
 


Άρθρο - Trans News


Μετάφραση για το transs.gr :
Ειρήνη Πετροπούλου

* H Ειρήνη Πετροπούλου σπούδασε αγγλική φιλολογία και γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας. Εργάζεται ως μεταφράστρια επιστημονικών κυρίως κειμένων την τελευταία 25ετία. Παράλληλα, ασχολείται με τον LGBT ακτιβισμό από τα φοιτητικά της χρόνια και αργότερα με την αρθρογραφία και πρόσφατα με την εκπόνηση ερευνών για την LGBT κοινότητα. Στο transs.gr μεταφράζει εθελοντικά, ειδήσεις και άρθρα, στηρίζοντας τον αγώνα της τρανς κοινότητας.


Πηγή: Vreerwerk.org

******************************************************************


Στηρίξτε τον Πολύχρωμο Πλανήτη, τον μοναδικό εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο στην χώρα μας που εξειδικεύεται στην γκέι, λεσβιακή και τρανς πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο.

Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο
Πολύχρωμος Πλανήτης,
Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕ,
τηλ. 210.8826600,

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:30.
και Σάββατο 09:00 - 18:00

http://www.colourfulplanet.com/
E-mail : info@colourfulplanet.comπίσω πάνω

 

πίσω πάνω