Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Ο ψυχολογικός πόλεμος του Ροζ και του Γαλάζιου. _____Της 'Aννας Απέργη


Flag Ελλάδα: Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015 | 11:45

Ο ψυχολογικός πόλεμος του Ροζ και του Γαλάζιου.

«ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ

Όλα Τα Παιχνίδια, Για Όλα Τα Παιδιά».


*

*Της 'Aννας Απέργη



Κάνοντας μία βόλτα κοίταξα τις βιτρίνες των καταστημάτων που έχουν βάλει τα γιορτινά τους εν όψει Χριστουγέννων, έπεσε η ματιά μου σε μία βιτρίνα με παιδικά παιχνίδια. Λένε άλλωστε ότι τις γιορτινές ημέρες γινόμαστε όλοι παιδιά.


Καλοχτενισμένες κούκλες μέσα στις ροζ λαμπερές τουαλέτες τους και δυναμικοί σούπερ ήρωες έλαμπαν μέσα στα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Καθόμουν και κοιτούσα τη βιτρίνα για αρκετή ώρα χαμογελώντας λες και είχα μαγνητιστεί από αυτή όταν ξαφνικά διαπίστωσα το μήνυμα που μου μετέδιδε άμεσα.

Το μήνυμα του έμφυλου διαχωρισμού των παιχνιδιών. Κούκλες και ροζ για τα κορίτσια, σούπερ ήρωες και γαλάζιο για τα αγόρια. Κατευθείαν ήρθε στο μυαλό μου, το βιβλίο της Δήμητρας Κογκίδου: «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ - Όλα τα παιχνίδια, για όλα τα παιδιά».

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που μιλάει για τον πόλεμο του ροζ και του γαλάζιου, που ξεκινάει να βομβαρδίζει την παιδική ψυχή από όταν ακόμη γεννιέται και φτάνει μέχρι και την εφηβεία και τη διαπερνά. Ο έμφυλος αυτός πόλεμος των παιχνιδιών, δημιουργεί φράχτες, εγκλωβίζοντας έτσι το παιδί σε έναν δυϊσμό, περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις δυνατότητες της ολόπλευρης ανάπτυξης του.

Παιχνίδια που έχουν σχέση με οικιακές δραστηριότητες (παιδικές κουζίνες, πλυντήρια, σίδερο ρούχων κ.α.), που σχετίζονται με την εμφάνιση (παιδικό κομμωτήριο, μακιγιάζ κούκλας, χούλα χουπ κ.α.), ή που έχουν σχέση με τη φροντίδα και το μεγάλωμα ενός μωρού (καροτσάκια για κούκλες, μπιμπερό, κούκλες μωρά κ.α.), προορίζονται μόνο για κορίτσια. Παιχνίδια πάλι που έχουν να κάνουν με φιγούρες δράσης (υπερήρωες, στρατιωτάκια κ.α.), που έχουν σχέση με όπλα (πιστόλια, τανκς, στρατιωτικά υποβρύχια κ.α.), ή ακόμα διάφορα οχήματα (λεωφορεία, τζιπάκια, αεροπλάνα, εκσκαφείς κ.α.), προορίζονται αποκλειστικά για αγόρια.

Όλη αυτή η έμφυλη διχοτόμηση των παιχνιδιών, έχει ως αποτέλεσμα να αναπαράγεται η λανθασμένη αντίληψη για τους έμφυλους ρόλους που πρέπει ή δε πρέπει να έχει ένας άνθρωπος ενώ ταυτόχρονα προκαθορίζεται η κλίση, το ενδιαφέρον και η δεξιότητα που μπορεί να έχει το κάθε παιδί. Σπρώχνει το αγόρι στην επιθετικότητα, την βία αλλά και τον ανταγωνισμό, ενώ παράλληλα μαθαίνει στο κορίτσι ότι για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό μέσα στο κοινωνικό σύνολο πρέπει να έχει μία εξωτερική εμφάνιση που προκαθορίζεται ως «ωραία».

Αναπαράγουν λανθασμένα στερεότυπα για το ρόλο του φύλου, όπως το ότι τα αγόρια δεν μπορούν να παίξουν με καροτσάκια λες και δεν θα κάνουν πότε τους οικογένεια και δεν θα γίνουν πατέρες και ότι ένας άνδρας δεν πρέπει ποτέ να ασχολείται με τις δουλειές του σπιτιού ή ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να γίνουν οδηγοί διαφόρων οχημάτων και να εργαστούν στα σώματα ασφαλείας.

Ως κοινωνία, έχουμε μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό. Πρέπει να εξαλείψουμε το στερεότυπο πως υπάρχουν απαγορευμένα παιχνίδια και χρώματα για αγόρια και κορίτσια και να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που έχει αυτή η έμφυλη διχοτόμηση των παιχνιδιών στα παιδιά μας.

Η παρουσίαση του βιβλίου «ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΖ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ - Όλα Τα Παιχνίδια, Για Όλα Τα Παιδιά», της Δήμητρας Κογκίδου, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, στον Πύργο της Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, 10ος όροφος, ώρα 18:15.


'Αρθρο - Article





* Η 'Aννα Απέργη είναι Γραμματέας Περιφέρειας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα. Έχει σπουδάσει styling και ιστορία τέχνης.


******************************************************************


Στηρίξτε τον Πολύχρωμο Πλανήτη, τον μοναδικό εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο στην χώρα μας που εξειδικεύεται στην γκέι, λεσβιακή και τρανς πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο.

Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο
Πολύχρωμος Πλανήτης,
Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕ,
τηλ. 210.8826600,

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:30.
και Σάββατο 09:00 - 18:00

http://www.colourfulplanet.com/
E-mail : info@colourfulplanet.com



πίσω πάνω

 

πίσω πάνω