Το πρώτο Ελληνικό Transsexual Portal σας καλωσορίζει !!!
Προφίλ | Όροι χρήσης | Άρθρα | Forum | Chat | Αγγελίες | Βιβλίο Επισκεπτών
Site map
Αρχική σελίδα
 TRANSSEXUAL NEWS
 
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η άποψη του Transs.gr
Σύντομο σχόλιο από το transs.gr
Συνεντεύξεις του transs.gr
Καταγγελίες του Transs.gr
Απόψεις
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
Trans Διεκδικήσεις
Transgender day of Remembrance
Ομάδα Αλληλοβοήθειας
Ψυχολογική Υποστήριξη
Trans Προσωπικότητες
Trans Συγγραφείς
Trans Ποίηση
Trans Βeauties
TV - Video
Υγεία
Χρήσιμα tips
«Συμβουλές Ομορφιάς»
Συνεντεύξεις
Αφιερώματα
Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ
Διαγωνισμοί
Δελτία Τύπου Οργανώσεων
Αναδημοσιεύσεις
Βίντεο της ημέρας
Σαν Σήμερα - LGBT People in History
Chat
Trans Newsletter
Συντάκτες και συνεργάτες
ΒΙΒΛΙΑ
Trans Λογοτεχνία
Trans Δοκίμια
Trans Βιογραφίες
Trans Ξενόγλωσση Λογοτεχνία
Trans Ξενόγλωσσα Δοκίμια
LGBT Θέατρο - Κινηματογράφος - Τέχνες
Gay Λογοτενία
Gay Βιογραφίες
Gay Ποίηση
Gay - Lesbian Μελέτες- Δοκίμια
Lesbian Λογοτενία
Lesbian Ποίηση
Eρωτική Λογοτεχνία
Σεξουαλικότητα
BDSM - S/M Λογοτεχνία
Γενική Λογοτεχνία
Ψυχολογία
Βιογραφίες
Επιστημονική φαντασία
Ιστορία
Φωτογραφία- Γραφικές τέχνες
Παρουσίαση - Βιβλιοκριτική
Rainbow Είδη Δώρων
Είδη Δώρων
DVD
Trans DVD
Gay DVD
Lesbian DVD
MAGAZINES - ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Trans Ξενόγλωσσα Περιοδικά
GREEK PRESS & MAGAZINES
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Τρία βιβλία μαζί με dvd
ΣΤΡΕΛΛΑ Το βιβλίο μαζί με το Dvd 19.90
ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ [ 97 ]
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ [ 124 ]
 
 LINKS
 
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προϊόντα μας, προσφορές, κλπ.
Νέα
Ένα σκληρό χαμόγελο __* Της Μαρίνας Γαλανού


Ελλάδα: Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 | 23:36


Ένα σκληρό χαμόγελοΠαράλληλες ιστορίες με κοινό υπόβαθρο συγκλίνοντος ρατσισμού.


*


Γράφει η Μαρίνα Γαλανού.


«Έχουμε σοκαριστεί, δεν μπορούμε ακόμη να το πιστέψουμε. Συνεργαζόταν μαζί μας, αλλά δεν είχε καμία απολύτως επαφή με τα παιδιά. Ήταν αυτό που λέμε υπεράνω πάσης υποψίας. Έχω πέσει από τα σύννεφα, δεν μπορώ ακόμη να πιστέψω ότι τον έπιασαν με γυναικεία αμφίεση και πως νωρίτερα είχε κλέψει διάφορα τρόφιμα, σοκολάτες από τις αποθήκες», δήλωσε σε ιστοσελίδα γνωστής εφημερίδας ο υπεύθυνος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται πως, «Έχει ψυχολογικά προβλήματα και δεν είναι παιδεραστής».


Τρία, περίπου, χρόνια πίσω. Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε εκείνο το μικρό κοριτσάκι, η «μικρή Μαρία», σε έναν καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, οι δημοσιογράφοι μιλούσαν για επιτήδειους απαγωγείς και εγκληματικά δίκτυα διακίνησης παιδιών. Είχαν προεξοφλήσει την υποτιθέμενη εγκληματική συμπεριφορά και είχαν δικάσει το ζευγάρι των Τσιγγάνων που φρόντιζε το παιδί, όσο οι αδηφάγες κάμερες τους απαθανάτιζαν με χειροπέδες, σαν ειδεχθείς εγκληματίες. Το βίντεο που κυριαρχούσε στα μίντια —αυτό το πολυπαιγμένο βίντεο, που έδειχνε το παιδί να χορεύει στον περίβολο ενός σπιτιού— γίνεται η αφορμή για την πιο χυδαία κατασκύλευση, για ρατσιστικά παραληρήματα εναντίον των Ρομά. «Χορεύει γύρω-γύρω σαν εκπαιδευμένη αρκούδα για χρήματα», δηλώνει σε βρετανική εφημερίδα ο ίδιος άνθρωπος, ο Κώστας Γιαννόπουλος. Στους υπότιτλους του βίντεο και στις εκφωνήσεις των ειδήσεων τονίζεται πως το παιδί ήταν ένας «ξανθός άγγελος». Η εικόνα ενός ξανθού παιδιού —ενός μέλους της αρίας φυλής, υποσημειώνει το υποσυνείδητο— δεν μπορεί να συνάδει, βέβαια, με έναν καταυλισμό Τσιγγάνων. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο το ρατσιστικό προφίλ που όλες εκείνες τις ημέρες είχε χτιστεί εν χορώ από τον πρόεδρο της οργάνωσης και τα ΜΜΕ, με πρόσχημα το ενδιαφέρον για τα παιδιά. Ή μάλλον, για τα λευκά-ξανθά παιδιά, γιατί, αν το παιδί είχε σκούρα επιδερμίδα και χαρακτηριστικά, κανένα ενδιαφέρον δεν θα προσέλκυε. Κανένας, ή εν πάση περιπτώσει λίγοι θα νοιάζονταν για τη μοίρα του.

«Η δαιμονοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει οδηγήσει σε φαύλες πολιτικές και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες. Πώς μπορούμε να περιμένουμε ότι οι Ρομά θα ενσωματωθούν στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όταν τα ΜΜΕ δεν χάνουν ποτέ ευκαιρία να τους υπενθυμίσουν ότι είναι ανεπιθύμητοι;» αναρωτιέται ρητορικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ποιος όμως νοιάζεται για ανθρώπινα δικαιώματα; Αυτό είχε δηλωθεί, άλλωστε, σαρκαστικά, από εξέχον στέλεχος της τότε κυβέρνησης προς την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σαν να μη πέρασε μια ημέρα, λοιπόν. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό; Και στις δύο περιπτώσεις, έχουμε καθαρό στιγματισμό κοινωνικών μειονοτήτων. Στη μία στοχοποιείται, στήνεται ρατσιστική προπαγάνδα κατά ενός ανθρώπου λόγω ταυτότητας ή έκφρασης φύλου, στη δεύτερη λόγω καταγωγής. Στην πρώτη περίπτωση συλλαμβάνεται ένα πρόσωπο επειδή ήταν «ντυμένο γυναίκα» (λες και τυποποιεί ποινικό αδίκημα η ταυτότητα ή έκφραση φύλου ενός προσώπου), διότι «δεν μπορεί να έχει επαφή με παιδιά», καθώς εξ ορισμού θεωρείται ύποπτος «παιδεραστίας» ή «ψυχικά ασθενής», ενώ η φωτογραφία που συνοδεύει τα δημοσιεύματα δείχνει μια φιγούρα γυναίκας που κάνει πεζοδρόμιο, μιας και θεωρείται αυτονόητο πως ένα πρόσωπο που ανήκει στη συγκεκριμένη ομάδα προορίζεται μόνο για αυτόν τον ρόλο. Στη δεύτερη, συλλαμβάνονται οι άνθρωποι που το φροντίζουν, διότι, ως Ρομά, είναι εξ ορισμού ύποπτοι «απαγωγής», «εγκληματίες»: ανήκουν σε μία ομάδα ανθρώπων που εξ ορισμού «εκμεταλλεύονται τα παιδιά» και τα «βάζουν να χορεύουν σαν αρκούδες»…

«Είναι λάθος να περιμένεις πως, κάνοντας το ίδιο πείραμα, θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα», είχε πει ο Αϊνστάιν, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει για την απεραντοσύνη της ανθρώπινης βλακείας. Και του ανθρώπινου ρατσισμού, βέβαια, καθώς η ομάδα ανθρώπων στην οποία ανήκε, οι Εβραίοι, τον γνώρισαν στο πετσί τους στο Ολοκαύτωμα όσο κανείς άλλος, ποτέ — μαζί με Ρομά, ομοφυλόφιλους, ανθρώπους με αναπηρίες, μαζί με κάθε διαφορετικό που οι κοινωνίες μας, στο διάβα της ιστορίας, έστησαν κυνήγι μαγισσών εναντίον τους.

Και αυτό το κυνήγι μαγισσών, καλά κρατεί. Και δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και μειονότητες, εν προκειμένω τους τρανς ή τους Ρομά, που συνθλίβονται ή περιθωριοποιούνται, καθώς τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν στόχο οποιαδήποτε άλλη περιθωριοποιήμενη μειονότητα: αφορά τον πολιτισμό μας, μας αφορά όλους.

Μαρίνα Γαλανού


Μαρίνα Γαλανού

Η Μαρίνα Γαλανού είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), αναγνωρισμένης συλλογικότητας για τα τρανς δικαιώματα και ιδιοκτήτρια των εκδόσεων Πολύχρωμος Πλανήτης (LGBT εκδόσεις-βιβλιοπωλείο).'Αρθρο - ArticleΤο άρθρο δημοσιεύθηκε στο amagi.gr Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016, 02:01

Στηρίξτε τον Πολύχρωμο Πλανήτη,τον μοναδικό εκδοτικό οίκο και βιβλιοπωλείο στην χώρα μας που εξειδικεύεται στην γκέι, λεσβιακή και τρανς πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο.

Εκδόσεις-Βιβλιοπωλείο
Πολύχρωμος Πλανήτης,
Αντωνιάδου 6, Αθήνα, έναντι πλαϊνής εισόδου ΑΣΟΕ,
τηλ. 210.8826600,

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-20:30.
και Σάββατο 10:00 - 18:00

http://www.colourfulplanet.com/


E-mail : info@colourfulplanet.com
πίσω πάνω

 

πίσω πάνω